Societat 14/12/2018

El CFPA porta l'afer de la mútua a la Batllia

Demana que s'investigui si hi va haver frau o d'altres delictes com revelació de dades

M. F.
2 min
El president del CFPA, Salvador Prieto, i els vocals Llorenç Martí i Lara Vilamala, acompanyats del seu lletrat, Josep Antoni Silvestre, durant la roda de premsa. / M. F.

Escaldes-EngordanyEl Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) ha presentat una denúncia perquè s’investigui si s’ha produït algun delicte en el fet que alguns mutualistes cobressin més del que els corresponia estant de baixa i en la posterior revelació de les dades. Des del sindicat es demana a la Batllia que investigui aquests fets després que els hagi estat impossible obtenir les dades referents a aquest suposat frau, ja que tenen sospites que es podria estar davant de diferents delictes.

En una roda de premsa en què han comparegut el president del CFPA, Salvador Prieto, i els vocals Llorenç Martí i Lara Vilamala, acompanyats del seu lletrat, Josep Antoni Silvestre, han destacat que es pot estar davant d'un presumpte delicte de frau, prevaricació administrativa, malbaratament de cabals públics, omissió del deure de perseguir delictes, a més del de revelació de dades. Tant Prieto com Vilamala han recordat que un cop es van assabentar, en el marc d’una comissió consultiva, que hi podria haver un suposat frau amb la mútua es va demanar, a mitjans de desembre de l’any passat, que s’actués davant aquests fets i que també es duguessin a terme “els procediments administratius escaients". En no tenir resposta, van reiterar la demanda d’aquestes dades sobre la suposada defraudació a la presidenta de la comissió de la mútua, Iolanda Font, i la seva resposta va ser emplaçar-los a una reunió per comentar-los aquestes dades. Des del CFPA, però, es va incidir en el fet que es volia aquestes dades per escrit i més tenint en compte que a través de les xarxes socials el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) les va difondre.

Preguntats sobre si aquesta denúncia pot provocar encara més malestar entre els sindicats, des del CFPA s'ha destacat que “no s’està en guerra contra ningú sinó contra el delinqüent i contra aquells que hagin pogut facilitar” que hagi comès un delicte, tal com ha remarcat Prieto. D’aquesta manera, troben “molt greu” que sabent que hi havia hagut aquestes irregularitats en els cobraments de les baixes ningú no hagués fet res. La denúncia, de fet, no s’ha fet contra cap persona, sinó que senzillament es limiten a demanar que hi hagi una investigació per esbrinar si en tot aquest afer hi pot haver hagut comissió de delictes. De fet, Prieto ha justificat que han decidit judicialitzar aquest afer perquè hi pot haver un possible frau, perquè la comissió de la mútua, en tenir coneixement dels fets “ho hauria d’haver denunciat” i perquè si les dades són confidencials, tal com se’ls ha comunicat per dir-los que no les poden tenir per escrit, creuen que hi pot haver un delicte en la seva difusió a través de les xarxes.

Un cop presentat l’escrit a la Batllia esperen que s’obrin diligències i es determini la suposada comissió de delictes i de manera paral·lela, des del CFPA creuen que cal “un replantejament de la comissió de la mútua”, que “calen dimissions i un cop de timó” pel que ha estat “una gestió nefasta”. De fet, assenyalen que hi ha d’haver una major transparència i que els representants sindicals que hi són presents tinguin clar que representen tot el col·lectiu de treballadors públics i no només a aquells que estan afiliats als seus sindicats.

stats