Societat 03/04/2018

El CSJ reivindica la independència de la justícia en el 25è aniversari de la Constitució

Ha volgut remarcar els elements que vetllen per complir aquest principi, que segons l'organisme "darrerament s'han posat en qüestió"

ARA Andorra
2 min
Els cinc membres del Consell Superior de la Justícia, el novembre passat durant el jurament de quatre d'ells. / M. T.

Andorra la VellaEl Consell Superior de la Justícia (CSJ) ha emès aquest dimarts un comunicat en el qual recorda el sistema d'elecció dels membres de poder judicial i fa èmfasi en els elements que vetllen per la independència de la justícia i que segons l'organisme, "darrerament s'han posat en qüestió".

Coincidint amb el 25è aniversari de la Constitució, i també de l'aprovació de la Llei qualificada de la justícia i de la constitució del primer Consell Superior de Justícia, l'òrgan ha volgut fer èmfasi en el fet que els seus cinc membres són escollits de manera diferent a la majoria de països de l'entorn, en els quals la seva composició és un reflex de la composició del parlament. Així, a Andorra, cada copríncep elegeix un membre, un tercer l'escull el síndic general, un altre el cap de Govern i el cinquè és escollit per magistrats i batlles. El CSJ també remarca que el president és la persona nomenada pel síndic general, però que la resta de càrrecs els elegeixen els seus membres.

També remarca que el fiscal general és nomenat pel CSJ a partir de la proposta feta pel Govern, però que pot rebutjar, i que el Consell Superior de Justícia fa les proves als candidats per cobrir les places de fiscals adjunts i envia els resultats al Govern, "que sempre proposa el candidat que obté millor qualificació global".

Per tot plegat, el CSJ remarca que en els dos fòrums internacionals en els quals participa, la Cumbre Judicial Iberoamericana i el Réseau Francophone des Conseils de la Magistrature "sorprèn gratament el nostre model" tant de composició de l'òrgan de la representació del poder judicial com dels nomenaments dels membres de la fiscalia.

Davant del fet que organismes internacionals hagin demanat a Andorra diverses vegades que els batlles i magistrats tinguin una durada indefinida del mandat, el CSJ assegura que tot i que la Constitució estableix que tenen un mandat renovable de sis anys, la darrera modificació de la Llei de la justícia especifica que seran renovats automàticament cada sis anys, llevat que presentin la renúncia o hagin estat condemnats penalment.

Finalment, el CSJ també recorda les noves atribucions que la modificació de la Llei de la justícia li atorga per vetllar per la independència de la justícia i la seva supervisió, així com la recent aprovació d'unes pautes deontològiques pels membres del poder judicial i de la fiscalia amb l'ànim d'obeir i respectar el principi d'independència.

stats