Societat 26/11/2019

Caliu a l'hora de dinar

El comú de Sant Julià de Lòria posa en marxa un menjador destinat a la gent gran

T. Navarro
3 min
Les persones usuàries del servei de 'La cullera de llar' gaudeixen d'un àpat servit pel comú de Sant Julià de Lòria. / T. N. (ARA)

Sant Julià de LòriaFa dues setmanes que està en funcionament però el comú de Sant Julià de Lòria ha presentat aquest dimarts el projecte 'La cullera de llar', amb l'objectiu de crear un espai de trobada entre la gent gran de la parròquia. El projecte sorgeix arran de les demandes socials del col·lectiu que, a través de les enquestes que se'ls fa arribar periòdicament, van demanar un espai per "xerrar, compartir i passar l'estona", ha explicat la consellera de Social de la parròquia, Francesca Barbero. Ubicat a les dependències de la Llar de Lòria, des del comú "no volíem relacionar-lo amb la idea d'un menjador social". El servei està disponible de dilluns a divendres i les persones han d'apuntar-se abans de les 10 del matí del mateix dia.

"No ens esperàvem tenir tant d'èxit", ha reconegut Barbero, donat que la demanda va arribar de part de quatre o cinc persones i en aquests dies han tingut l'afluència d'una vintena. De fet, aquest dimarts eren 38 els comensals que havien anat a dinar. El cost del menú és de sis euros, el mateix preu que marca l'encarregada dels productes, l'empresa Bio Bio. Per la seva part, el comú, a banda d'oferir la instal·lació, sufraga el preu de l'aigua, d'una copa de vi i del pa. "Intentem que s'autofinanci", ha remarcat la consellera, tot i que "si alguna família no pot pagar, no pagarà", fent referència a possibles usuaris que, tot i no pertànyer al col·lectiu de la gent gran, també poden adreçar-se al menjador en cas de necessitat.

Una de les usuàries que s'ha atansat aquest dimarts ha estat la laurediana Montserrat Manubens que, acompanyada pels seus germans i veïns, dinava a una taula amb una capacitat per a deu persones. "És una cosa que feia falta a Sant Julià", ha afirmat, fent referència a una iniciativa que podria ajudar "a gent que està sola". Manubens i la gent que l'acompanyava han menjat a 'La cullera de llar' un cop per setmana des del dia que es va obrir, ja que "fem caliu i, a més, t'estalvies fer el menjar i fregar els plats".

Precisament el fet de cuinar i rentar posteriorment la vaixella és el que ha fidelitzat als homes que fan ús del servei. "Si ho demanen és perquè realment estan sols i volen compartir amb els amics i no fer-se el dinar", ha explicat Barbero, justificant-ho amb el fet que "ells no tenen tant el costum i potser no els hi agrada tant anar a comprar, arribar a casa i fer el dinar". Les dones, en canvi, "poden venir un dia perquè els agrada el menú, perquè han hagut d'anar al metge o perquè venen a menjar aquí en comptes de cuinar a casa". Tot això en un espai "que coneixen, controlen i on se senten còmodes". La consellera ha deixat la continuïtat del servei en mans de la propera gestió comunal que resulti de les eleccions del 15 de desembre.

El comú de Sant Julià de Lòria treballa amb el cos de voluntariats de la Creu Roja per facilitar que les persones amb mobilitat reduïda puguin apropar-se a la Llar de Lòria. Al seu torn, també compten amb el suport dels voluntaris de Càritas, que s'hi apropen "per fer l'acompanyament", ha afirmat Barbero. Una d'elles, Lorena Pampalona, ha trobat en el voluntariat una manera "d'omplir el temps i ajudar a la gent" durant la jubilació. Tal com ha explicat, "ajudem a muntar el menjador a les persones que treballen al comú, servim i després dinem amb ells".

stats