Calvó referma els compromisos andorrans a la COP25

Ha assistit aquest dimarts al plenari de la 25a Conferència d'estats membres del conveni marc de Nacions Unides

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha posat en relleu la conscienciació d'Andorra en el repte de l'emergència del clima i la voluntat d'assolir la neutralitat climàtica l'any 2050 revisant a l'alça els compromisos internacionals. Ho ha fet aquest dimarts al plenari de la 25a Conferència d'estats membres del conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP25), que té lloc a Madrid sota la presidència de Xile.

Calvó ha explicat que l'executiu està treballant en aquesta fita actualitzant l' estratègia nacional de l'energia. Amb tot, ha reconegut que per aconseguir la neutralitat del carbó de cara al 2050 és necessari impulsar polítiques governamentals realistes i ambicioses, amb un important lideratge empresarial i també de la mà del canvi dels hàbits dels ciutadans.

La ministra ha refermat el compromís d'Andorra en la lluita contra el canvi climàtic i ha desgranat el marc legal necessari del Principat per evitar l'augment global de la temperatura per sobre dels 1,5 graus, tal com es va establir al 2015 als acords de París. Entre la tasca feta d'Andorra, ha destacat l'aprovació de la Llei de Transició Energètica i Canvi Climàtic, la normativa que estableix que a partir de l'1 de gener del 2020 els edificis de nova construcció hauran de ser dissenyats i construïts per tenir un consum d'energia quasi nul o la proposta d'acord, que actualment es troba en tràmit parlamentari, de reconeixement de la crisi climàtica i declaració de l'estat d'emergència impulsada pel moviment Fridays for Future.

Seguint aquesta línia d'aposta de lluita contra el canvi climàtic i de multilateralisme, Andorra ha volgut restaurar, després de deu anys d'absència, la reunió de ministres de Medi Ambient en el marc de la Cimera Iberoamericana 2020 que acollirà el país. En la trobada a Madrid, la ministra també s'ha reunit amb els seus homòlegs de Cuba i el Brasil. Andorra també ha estat representada en un dels Side Events que s'organitzen a la COP25 de la mà del secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, que ha participat en un panell d'alt nivell dedicat a les innovacions que es poden aplicar a les muntanyes.