Canòlich reparteix més de 6.000 pans beneïts

Centenars de persones desafien el mal temps i assisteixen a la festa de la patrona de Sant Julià de Lòria

Centenars de lauredians i visitants d'altres parròquies s'han desplaçat aquest dissabte al Santuari de Canòlich, ja que Sant Julià de Lòria ha celebrat la Diada de la seva patrona. Des de ben d'hora, grups de persones han pujat a peu fins a l'església, desafiant la pluja i els núvols que han amenaçat durant tot el matí. Amb tot, el dia s'ha anat arreglant i el sol ha acompanyat la resta de la jornada. Les persones més matineres han aprofitat per esmorzar a l'esplanada de l'ermita, i han acudit a les primeres misses, les de les vuit i les del deu del matí, oficiades pel rector de la parròquia, Josep Chisvert. A continuació, la Cobla Principal de Berga ha interpretat diverses sardanes, i un nombrós grup de gent s'ha animat a ballar la dansa.

Abans de les dotze del migdia, l'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha donat un tomb pels entorns del Santuari de Canòlich per saludar la gentada. L'han acompanyat, entre altres, els cònsols lauredians, Josep Miquel Vila i Julià Call, i els consellers comunals. També hi han assistit altres polítics lauredians, com la consellera general d'Unió Laurediana Carine Montaner, i el ministre de Salut, Carles Álvarez, el cap de l'oposició i ex-cònsol de la parròquia, Josep Pintat, i l'ex-cap de Govern Albert Pintat. Toni Martí no s'ha volgut perdre la seva última Diada de Canòlich com a cap de Govern.

El conseller de Cultura, Josep Roig, que cada any puja i baixa corrent de l'església, ha destacat que la festa es manté des de fa molts anys, i que el coll de la Gallina és un punt de trobada per a pelegrins, caminadors i cicloturistes.

Vives ha oficiat la missa del migdia, que s'ha celebrat a l'exterior, sota un envelat, amb l'assistència d'unes 300 persones. Un dels moments més esperats ha estat l'actuació de l'Esbart Laurèdia, que enguany ha complert vint anys de la creació del Ball de Canòlich, que es va fer fa dues dècades amb motiu del 775è aniversari de la troballa de la Verge. Com a excepcional, vint homes i dones han ballat al ritme dels goigs de la Mare de Déu de Canòlich, amb els vestits de gala, i han fet diverses ofrenes a la verge, com cireres i pa. La missa ha finalitzat amb la cantada dels Goigs de la Mare de Déu de Canòlich,  i la benedicció, per part de l'arquebisbe, dels quatre punts cardinals del terme.

L'últim acte, el més esperat, ha estat el repartiment de més de 6.000 pans, beneïts per Vives, entre els assistents, que s'han endut els pans de tres en tres, tot i que s'ha pogut veure gent que se n'enduia bosses i bosses plenes. Els cònsols i consellers lauredians han repartit els pans, amb la col·laboració entusiasta del cap de Govern.