Cau la participació en el concurs de mascles de raça bruna

La licitació més elevada ha estat de 3.500 euros pel boví Orri

La setena edició del concurs de mascles de raça bruna i la subhasta de vedells, que se celebra des de fa dotze anys, ha tingut lloc aquest dijous a l'assecador de la Borda Mateu d'Andorra la Vella. Segons el balanç respecte d'altres anys, la part del concurs ha sofert una davallada pel que fa a la participació, per la qual cosa només s'ha pogut completar la secció de toros adults, al contrari de la d'animals més joves que ha quedat deserta. Landry Riba, director d'Agricultura del Govern, ha destacat que una de les causes que han provocat aquesta menor participació és que "durant aquests dies també s'ha realitzat la venda de la collita del tabac", i ha afegit que "molts s'han decantat per la venda, la qual s'ha de fer el dia que toca".

Pel que fa a la subhasta, el nombre d'animals ha estat de quatre exemplars. L'explotació Toni Vila ha estat la guanyadora de la licitació més elevada amb 3.500 euros pel boví Orri, que ha arrancat amb un preu de sortida de 2.200 euros. La subhasta és una part molt arrelada en el projecte Carn de qualitat controlada d'Andorra, i forma part, segons ha dit Riba, "de la fase final de tot un procés de selecció que dura deu mesos, però que donen la seguretat que reuneixen totes les característiques que la raça bruna requereix". Aquesta garantia fa que "els ramaders puguin adquirir animals totalment certificats".

Per obtenir aquesta certificació de qualitat, l'animal ha de complir una sèrie d'indicadors. Els més rellevants són el desenvolupament esquelètic i el muscular, que indica si l'animal té una bona tendència a guanyar pes. Altres aspectes fonamentals són els aploms, la morfologia de les potes i el caràcter, ja que és important que no tingui tendència a barallar-se amb els seus companys.