Societat 30/06/2019

Amb Cirque du Soleil o no, Turisme garanteix els espectacles estivals

Enguany recorrerà al Big Data per mesurar l'impacte de les funcions

T. Navarro
3 min
Estrena de Rebel, el nou espectacle del Cirque du Soleil per al juliol. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaDesprés de set anys animant els mesos de juliol, el nou executiu i Andorra Turisme decidiran si volen continuar amb el "model clàssic" del Cirque du Soleil, com l'ha definit la ministra de Turisme Verònica Canals o, "si no tenim el Cirque, trobar una altra opció". Amb tot, no ha volgut confirmar la continuïtat dels espectacles de la companyia canadenca fins no tenir "la repercussió i el sentiment de tots els actors de l'economia andorrana". Aquest dissabte s'ha estrenat Rebel, l'aposta del Principat per a l'estiu i que parla sobre l'amor amb una banda sonora plena de grans veus masculines i acrobàcies que han arrancat més d'un aplaudiment dels 5.000 assistents. Entre ells,c l'acròbata ferit aquest divendres durant l'assaig general i que aquest dissabte a primera hora de la tarda ha estat donat d'alta.

Enguany el ministeri podrà mesurar millor l'impacte de la producció gràcies al Big Data i la col·laboració d'Actua Tech. Per fer-ho, tindran en compte les xifres d'ocupació, el nombre de pernoctacions i la despesa mitjana per persona, així com la satisfacció del públic. Amb les dades sobre la taula, llavors mantindran reunions, tant amb la companyia com amb els actors, que confirmaran, o no, la continuïtat de les funcions.

Canals reconeix que "s'ha refermat molt bé" però concreta que "cal veure si són capaços de renovar-se" i si el públic "no està cansat o si vol alguna cosa més". Una decisió que ha d'estar sustentada per "una lògica i uns números" donat que "juguem en lliga internacional", una estratègia encertada per a la ministra, encara que els costos siguin "més elevats". Un fet que farà mantenir o augmentar la inversió destinada per l'executiu, que "haurà de ser important si volem portar quelcom de nivell". Però també la part qualitativa, de veure "com podem drenar famílies, fer que la gent es quedi tres o quatre dies pernoctant i que consumeixin a Andorra". Públic "molt preuat" per tots els hotelers, ha destacat la ministra.

Qui també surt beneficiada de les activitats estiuenques és la capital. "Pel comú realment és un reclam turístic", ha afirmat la consellera de Promoció turística, Mònica Codina, que considera l'espectacle com un al·licient durant la temporada baixa amb el que han volgut reactivar el barri de Riberaygua i travesseres. "Tampoc ho hem parlat", contesta quan se li pregunta per la continuïtat del Cirque du Soleil, deixant clar que des del comú "sempre hi apostarem i ens trobaran amb la col·laboració que calgui".

El recinte multifuncional, a estudi

Fa temps que està a l'aire, i així ho reflectien els programes de les passades eleccions generals, la idea de construir un recinte multifuncional per acollir esdeveniments com el Cirque du Soleil i evitar així haver de muntar i desmuntar una estructura, amb la consegüent ocupació de l'espai. "És força interessant" ha dit Canals, en tant que permetria "que alguns actors operessin durant tot l'any", però de moment el ministeri no ha calculat els costos derivats de la seva construcció, ni tampoc l'explotació o si hi ha empreses interessades. Amb tot, ha defensat que és un dels projectes "que s'han d'estudiar".

Canvi de model comercial

Codina defensa els esforços de la capital per reactivar el comerç, com les obres a l'avinguda Meritxell o la remodelació de la zona on s'havia d'erigir The Cloud perquè connecti les zones de Fener Boulevard i Riberaygua amb l'avinguda principal, però reconeix que "està costant molt de remuntar" a causa del canvi de model de compra, on a les botigues físiques prima l'experiència del consumidor. La consellera ha recordat també que s'estan plantejant projectes per al Centre Històric, com la remodelació del carrer Doctor Vilanova i la connexió amb Prat de la Creu.

stats