Societat 11/11/2019

Companyia per passejar pel rec o llegir un llibre

Creu Roja posa en marxa un servei d’acompanyament per evitar situacions de soledat

T. Navarro
2 min
La coordinadora del projecte, Carina Leclerc; el director de Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, i la cap de l'àrea Social, Anna Arias, durant la presentació del programa 'Sempre acompanyats'.

Andorra la VellaAl 2018 vivien al Principat 1.370 persones majors de 85 anys, que en la seva majoria resideixen al seu habitatge sense companyia. Amb l'objectiu de fer que passin menys hores soles, Creu Roja Andorrana ha posat en marxa el programa 'Sempre acompanyats', un servei d'acompanyament i de caràcter social que vol alleugerir la situació d'aïllament d'aquestes persones i millorar-ne el benestar. El programa està destinat majoritàriament a la gent gran, però també a persones amb mobilitat reduïda, diversitat funcional, persones convalescents i malalts crònics. Amb la companyia del voluntari, podran "passejar pel rec, llegir un llibre, petar la xerrada o fer gestions amb l'administració", ha afirmat el director de Creu Roja, Jordi Fernández. L'objectiu és "tenir un contacte afectiu, donar suport emocional i evitar que perdin la vinculació amb l'entorn", ha afegit.

En el moment en què algú truca a Creu Roja, l'entitat posa en marxa el protocol per atendre'l ja des del primer moment. La coordinadora del programa, Carina Leclerc, és la que farà una primera valoració per decidir si la persona s'escau al servei o és necessari derivar-la a altres institucions. Al cap d'uns dies, concerta una visita amb ella, en la qual s'especifica el nombre d'hores d'acompanyament que necessita, la condició física o les seves especificitats. Un cop escollida la persona voluntària que més s'escaigui, tornen a concertar una altra visita perquè professional i usuari es coneguin, cita que serà l'inici de l'acompanyament. De manera mensual, Leclerc es reunirà tant amb la persona voluntària com amb l'usuari per saber quines són les impressions que té cadascú i quins punts es podrien millorar. En comptes d'anar vestits amb l'uniforme de l'entitat, els voluntaris duran un distintiu més discret penjat al coll, evitant l'estigmatització i fent que l'usuari se senti més a gust.

Per a les persones interessades que vulguin fer ús del servei, l'entitat ha treballat en tres opcions en funció de les hores que el voluntari passarà amb ells. Hi ha dues cobertures mensuals, de tres o sis hores al mes, que tenen un preu de 10 i 20 euros respectivament al mes. Tanmateix, també existeix la possibilitat de comptar amb un voluntari de manera esporàdica, un servei únic que té un preu de quatre euros. "Volem donar valor al servei", ha insistit Fernández. I és que la Creu Roja ha optat per posar un preu al programa en primer lloc per garantir-lo, però també per donar un reconeixement a la tasca de l'acompanyant, cobrir despeses de desplaçament o invertir en la formació específica. En cas que s'acrediti la manca de recursos econòmics, el demandant queda exonerat del pagament.

Crida a voluntaris

Actualment hi ha vuit voluntaris de Creu Roja que ja han rebut la formació específica per al programa 'Sempre acompanyats', tot i que al final de mes ja seran una vintena. L'entitat ha engegat el programa atenent a dues persones, però preveu arribar-ne a un centenar. Raó per la qual aquest dilluns ha fet una crida perquè la gent s'animi a participar del voluntariat. "Només cal que ens diguin les hores que tenen lliures", ha dit la cap de l'àrea Social, Anna Arias, recordant que, en comptar amb programes i serveis específics, l'adaptació d'horaris és més senzilla.

stats