Comptadors de vianants connectats als semàfors a Meritxell

La cònsol major destaca la part tecnològica dels treballs, que avancen segons el ritme marcat

Les obres de l’avinguda Meritxell han arribat als 40 dies d’execució i els treballs van al ritme marcat, tal com ha exposat aquest dilluns la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, durant la visita que ha fet a la zona. Per aquest motiu, Marsol ha destacat que en fan una “valoració positiva” ja que s’està seguint “el programa marcat” i l’obra es troba “dins el termini” establert. Durant la visita a aquests treballs, que ha fet acompanyada del cònsol menor, Marc Pons, i del conseller de Medi Ambient, David Astrié, ha volgut remarcar també una “part de l’obra que no s’ha vist suficient” i que suposa “un plus” tecnològic, com per exemple la instal·lació de sensors i detectors.

D’aquesta manera, la cònsol major ha explicat que s’instal·laran comptadors de vianants “connectats” amb els semàfors i que permetran “prioritzar” el pas de les persones en funció de les necessitats. A més, hi haurà “força càmeres que cobriran tota l’avinguda” i que es podran connectar amb la policia i amb el servei de circulació. També, sensors de contaminació atmosfèrica i de la temperatura, fil musical, megafonia i control de la il·luminació, que permeten, fins i tot, “la interacció” entre música i llum. En definitiva, tal com ha destacat Marsol, serà “una avinguda segura, moderna”, i “avançada tecnològicament”.

Quant al sistema de seguretat, ha manifestat que s’està analitzant de manera conjunta amb el comú d’Escaldes-Engordany després que el que s’havia escollit inicialment no hagi tirat endavant ja que, entre d’altres, l’empresa no oferia les garanties que podria funcionar sense problemes amb la meteorologia del país. Marsol ha remarcat que esperen que en “quinze dies o un mes” la decisió pugui estar presa i aquest sistema es pugui integrar a l’avinguda. També ha destacat que a diferència d’Escaldes, on un dels punts conflictius són les connexions amb els carrers travessers, a Andorra la Vella el que els “preocupa” són dos punts d’entrada a l’avinguda: el carrer de la Unió i a Bonaventura Armengol, ja que als travessers hi ha elements com bancs o arbres que fan “més difícil l’accés”.

Marsol ha destacat que s’estiguin desenvolupant els treballs sense incidents més greus que els que s’han produït amb l’aigua i dels quals el comú ja n’era “conscient”. De totes maneres, ha conclòs que s’ha reaccionat “ràpid” i que les fuites s’han reparat “amb molta diligència”. De fet, ha manifestat que el sistema de guàrdies, que inclou també FEDA i Andorra Telecom, han funcionat “la mar de bé” i que els problemes que han anat sorgint s’han anat solventant. També ha fet èmfasi que ja es comença a veure com quedarà l’avinguda i que els veïns i comerciants de la zona estan “tranquils i amb paciència” ja que ha assegurat que hi ha una “interacció directa” tant amb les empreses que treballen a l’avinguda com amb el comú. Pel que fa als taxistes, que han palesat el seu malestar i el descens dels ingressos en una notícia apareguda aquest dilluns a ‘El Periòdic’, la cònsol major ha destacat que les parades es van consensuar amb ells però que si hi ha altres canvis a fer estan oberts a fer-los, tot i que ha reconegut que no li havien fet arribar cap altra demanda més enllà de les dues reunions que ja han mantingut abans de l’inici de les obres i quan aquestes ja estaven en marxa, per fer uns canvis de parades.

A l’últim, Marsol ha remarcat que el fet que l’avinguda prioritzi els vianants i que sigui “avançada tecnològicament”, entre d’altres aspectes, ha fet que sigui el primer projecte d’aquestes característiques a rebre el segell Regenera, la qual cosa permet que el comú pugui gaudir d’un préstec concedit per Crèdit Andorrà que en el consell de comú d’Andorra la Vella de dijous es formalitzarà. Serà de cinc milions, a un interès “molt baix”, de l’1,90, i a 10 anys. La cònsol major de la capital ha destacat que “no seria responsable no utilitzar aquest producte”, tenint en compte que podria “utilitzar les pòlisses de descoberts” però que entenen que “no és la funció de les mateixes” i que, “amb un interès com aquest" el préstec "és una bona oportunitat”.