Condemnats a 1 any i 9 mesos per introduir tabac de contraban des d'Andorra

Els jutjats han estat quatre membres d'una banda i un client dels mateixos

Quatre membres d'una banda dedicada a introduir paquets de tabac de contraban a Guipúscoa des d'Andorra han estat condemnats a un any i nou mesos de presó, igual que un cinquè acusat, client dels anteriors, i que distribuïa cigarrets entre compradors francesos.

Segons la sentència del cas, a la que ha tingut accés EFE, un dels membres de la banda era el destinatari del tabac, un segon actuava com a intermediari i els altres dos s'encarregaven de transportar-lo des Andorra en altres tants turismes.

Tots ells van ser detinguts l'abril de 2016 per efectius de la Unitat de Vigilància Duanera de Guipúscoa i Navarra en un operatiu que va permetre descobrir el «modus operandi» del grup, segons el qual, el dia abans de l'arribada del tabac procedent d'Andorra, l'intermediari avisava al destinatari que l'endemà «prendrien un o dos cafès», en al·lusió a l'arribada d'un o dos vehicles amb la mercaderia.

Posteriorment, uns tres quarts d'hora abans que els cotxes arribessin a Guipúscoa, tornava a informar-lo de la situació, moment en el qual el comprador s'acostava a una llotja situada a Irun per «rebre la mercaderia i fer el pagament de la mateixa» .

D'aquesta manera, el 21 d'abril de 2016 els agents van muntar un operatiu de «vigilància i seguiment» en què van descobrir a un dels encarregats de transportar el tabac en un turisme estacionat a l'àrea de servei de Pagozelai de l'autovia A- 15 que va abandonar cap a les 10.15 hores en direcció a Irun.

Posteriorment, els policies es van adonar que aquest turisme circulava acompanyat en tot moment per un segon automòbil i els van seguir fin s uns baixos situada al barri de Behobia, en què van sorprendre els quatre membres de la banda. A l'interior d'aquest local, els agents van localitzar nombrosos «blocs de cartrons de cigarrets enganxats amb cinta adhesiva» que no tenien les «reglamentàries marques fiscals».

La resolució judicial necessita que el total del tabac intervingut en aquesta llotja va ascendir a 1 0.902 paquets amb un valor estimat de venda al públic de 47.201 euros i amb un perjudici per a l'Agència Estatal d'Administració Tributària de 41.058 euros.

De forma paral·lela, sobre les 20.00 hores d'aquell mateix dia, altres agents van interceptar a Sant Sebastià un BMW conduït pel cinquè acusat, en el qual van localitzar altres 1.250 paquets de tabac de contraban. Els policies van intervenir a aquest processat diverses claus, una de les quals obria un traster al que van ser ocupades altres 1.000 paquets més, mentre que en un garatge d'Hondarribia (Guipúscoa) usat per aquesta mateixa persona van confiscar 2.585 paquets més. El valor del conjunt dels cigarrets intervinguts a aquest cinquè inculpat ascendia a 21.504 euros, amb un perjudici per a l'Administració Tributària de 18.665 euros.

Durant el procediment judicial iniciat per aquests fets, els cinc processats van consignar en un compte del jutjat un total de 59.723 euros per saldar la quota defraudada a l'Estat, circumstància que en la sentència els ha permès ara beneficiar-se de l'atenuant molt qualificada de reparació total del dany causat.

D'aquesta manera, cada un dels quatre integrants de la banda ha estat condemnat a un any i nou mesos de presó com a responsables d'un delicte de contraban de tabac i a dos mesos de localització permanent com a autors d'un delicte d'integració en grup criminal. Per la seva banda, el cinquè processat ha estat condemnat a un any i nou mesos de presó pe r un delicte de contraban de tabac.