Societat 23/01/2018

Conveni per potenciar la recerca sobre el càncer

L’impacte de limfomes i leucèmies al país se situa al voltant d'uns 18-19 nous casos l'any

Ana
3 min
El director general del SAAS, Josep Maria Piqué; la directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, i el director de recerca de l'Hospital Clínic de Barcelona, Elías Campo, durant la presentació del conveni. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), la Fundació Crèdit Andorrà i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica han signat un conveni per potenciar la investigació en matèria de limfomes i leucèmies. D’aquesta manera, les mostres biològiques dels pacients d’Andorra entraran a formar part, sempre que hi hagi el seu consentiment, a un banc de “teixits anormals de la sang” que analitzen hematopatòlegs, hematòlegs i científics del grup d’estudi de limfomes de Catalunya i Balears (Gelcab) que lidera el director de recerca de l’Hospital Clínic de Barcelona, Elías Campo.

Fins ara, el SAAS i l’hospital Clínic de Barcelona ja col·laboraven i fins i tot hi havia mostres de pacients andorrans que ja s’incorporaven a aquest banc de mostres. A través del conveni signat amb la Fundació Crèdit Andorrà, l’entitat es farà càrrec del cost de l’anàlisi de les mostres, amb una aportació inicial de 10.000 euros que s’anirà modulant en funció de la casuística, tal com ha destacat la directora de la fundació, Francesca Ros.

Així, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, ha destacat que s’intenta resoldre els diferents casos al país però que hi ha cert tipus de patologia o tractament que no es pot donar al Principat, la qual cosa es resol a través d’“aliances estratègiques”, i ha destacat el fet que en aquesta missió s’afegeixin entitats com la Fundació Crèdit Andorrà. També ha volgut emfasitzar que també és important que el país, d’aquesta manera, aporti el seu “gra de sorra” en un projecte de recerca com aquest. Quant a la col·laboració entre els dos centres, la doctora Immaculada Ribera, de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, ha destacat que l’impacte de limfomes i leucèmies al país se situa al voltant d'uns 18-19 nous casos l'any i ha afegit que des del 2016, 42 mostres de pacients (nous més recaigudes) formen part del programa d’investigació. La incidència d’aquests tipus de malalties al país és, segons Ribera, similar a la d’altres estats, d’uns 21 casos nous per cada 100.000 habitants aproximadament.

Campo ha destacat la importància de la recerca com a eina per “respondre al desconeixement” amb el qual es troben els professionals en el dia a dia. Ha afegit que fa anys que intenten aprofundir en l’estudi d’aquests tipus de càncers que ataquen el sistema immunològic i ha admès que tot i que és “un camí lent” només va en una direcció, que és “avançar per crear coneixement”. Campo ha concretat que les mostres del teixit que no es necessitin per al diagnòstic, i sempre que hi hagi el consentiment del pacient, poden quedar per a la recerca, que el que pretén són avenços a favor del pacient. L'expert ha afegit que el volum de curació d’aquest tipus de càncer varia molt i que n’hi ha algun, com l’anomenat de les cèl·lules grans, del qual el 80-90% dels casos no es curen. Malgrat tot, ha afegit que globalment s’està guarint la meitat dels pacients que tenen càncer i que, per tant “se li està guanyant la batalla”.

Des de la Fundació Crèdit Andorrà, Ros ha remarcat que a través d’aquest conveni volen fer una aportació per a la millora de la detecció i el tractament i, concretament, contribuir a la recerca en aquests tipus de càncers.

stats