La Cortinada guanya atractiu turístic

Les noves propostes culturals impulsen l'arribada de visitants al poble ordinenc

La localitat ordinenca de la Cortinada ha estat més concorreguda de turistes aquest estiu que els darrers gràcies a les noves iniciatives impulsades darrerament per posar en valor el seu patrimoni històric i cultural. Concretament, i des del juliol, s'ha impulsat l'activitat ' Les claus de la Cortinada', que proposa un recorregut per quatre instal·lacions de la localitat: el Centre de Natura, Cal Pal, l'església de Sant Martí i la mola i serradora de Cal Pal.

Gairebé dos mesos després de posar-se en funcionament, el comú ha fet un balanç satisfactori del nou producte turístic. Fins al 20 d'agost, 568 persones han realitzat la visita a les quatre instal·lacions i han jugat al 'joc' de completar les quatre claus. En el cas de la mola i serradora de Cal Pal l'augment de visites ha estat notori, amb un augment del 66% dels visitants en relació a l'any passat, informa la corporació.

En general, els visitants són de parla espanyola i catalana, en un 80%, i la resta anglesos i francesos.

El dia de la seva presentació, el conseller de Turisme, Esports i Dinamització, Jordi Serracanta, va reconèixer que la Cortinada estava una mica "desemparada" en comparació a les propostes turístiques de la resta de localitats de la parròquia. 'Les claus de la Cortinada' també s'ha tirat endavant per millorar l'afluència de la restauració i comerços del poble.

Ha ajudat a complementar l'oferta turística de la Cortinada el nou projecte de Cal Pal, inclòs en aquesta activitat. Va néixer l'octubre passat, amb l'objectiu d'esdevenir un centre de reflexió i d'estudi per la difusió dels valors i les identitats d'Andorra. A l'estiu ha estat escenari de concerts, ha ofert visites guiades i també ha impulsat dues rutes de muntanya per donar a conèixer la tècnica de la pedra seca i els orris d'Encamp.

L’afluència a la casa es va començar a animar a partir de la segona setmana de juliol, amb puntes de fins a cent visites en un dia. En menys de dos mesos, 2.436 persones ja han visitat la casa en el seu primer estiu d’obertura. D’aquesta manera, el mes de juliol es va tancar amb 1.089 visitants, la majoria dels quals, 916, van fer la visita de manera individual. Per procedència, en aquest mes de juliol cal destacar els andorrans (303, una xifra en la qual cal incloure les 150 que van assistir al concert del Duo Divertimento); 276 catalans; 209 espanyols; 70 francesos i 58 d’altres nacionalitats. I, pel que fa a l’agost, el volum s’ha situat, fins al dia 29, en 1.347 visitants. Fins a 1.079 eren visitants individuals i la gran majoria, 438, venien de Catalunya; 404 van ser espanyols (molts dels quals de València); 109 andorrans; 99 francesos i 30 d'altres nacionalitats.

Tal com assenyalen des de Cal Pal, la majoria dels visitants hi arriben amb el producte de 'Les claus de la Cortinada', tot i que també hi ha molts andorrans (gran part del poble ordinenc i voltants) que volen conèixer una de les cases més antigues del país (està documentada del 1347).

La majoria són famílies, normalment amb fills, tot i que també destaquen persones grans (majors de 65) que viatgen amb la parella i/o amics. Una gran part és gent que sol visitar Andorra any rere any, que passen diversos dies al país i que, sobretot, busquen natura, muntanya i cultura. Al juliol, molts també havien arribat al país atrets pel Cirque du Soleil, tal com assenyalen des de Cal Pal.