Societat 08/07/2019

La Creu Roja acumula al voltant de 100.000 serveis sociosanitaris en 10 anys

L'ONG incorpora dos vehicles d'última generació que s'incorporaran a la flota actual

Agència Ana
2 min
Un dels vehicles que s'ha incorporat als serveis de la Creu Roja Andorrana i les autoritats que han assistit en l'esdeveniment. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaL'àrea de Transport Sociosanitari de la Creu Roja Andorrana ha dut a terme prop de 100.000 serveis (97.676) els darrers 10 anys que han beneficiat un total de 2.362 persones diferents, totes elles per causes mèdiques i/o socials que han requerit un transport adaptat a les seves necessitats per accedir als centres sanitaris o als recursos i equipaments sociosanitaris. Així ho ha confirmat aquest dilluns el president de la Creu Roja Andorrana, Josep Pol, durant la presentació que ha fet l'entitat de dos nous vehicles per incorporar-los al servei i que "suposarà comptar amb un total de cinc unitats dedicades únicament a aquesta àrea de treball", que es va començar a desenvolupar el 1991.

L'adquisició dels vehicles s'ha pogut dur a terme gràcies a l'aportació anual que rep l'ONG per part d'Andorra Banking, en el marc del conveni de col·laboració destinat a mantenir i millorar la flota de vehicles. A través d'aquesta entitat es fan aportacions de 30.000 euros cada cinc anys i això, "permet anar renovant aquests vehicles pel servei de transports".

El cap de l'àrea de Logística, Prevenció, Socorrisme, Formació i Emergències de l'entitat, Quim Fenoll, ha ressaltat que fa temps "que s'aposta per un sistema polivalent de serveis" i, el fet de donar un únic servei unificat "ens permet millorar". La principal característica dels vehicles, dos Mercedes Sprinter, és que porten l'innovador sistema alemany 'Rollibox', "que permet tenir un vehicle completament lliure d'espai però, alhora, es pot adaptar tant a persones amb cadira de rodes com a d'altres que van en seients". Per tant, compten amb una adaptabilitat del 100% per a tots els casos. A banda, l'equipament també incorpora un sistema de protecció al reposacaps, el qual "no es disposava fins ara", i es pot adaptar per tal de reduir l'afectació si es pateix un accident. Així, també disposa d'un sistema d'ancoratge que funciona automàticament i d'un sistema de climatització autònom. Quant a l'enllumenat, Fenoll ha indicat que aquest és extraïble i, per tant, "podem canviar-lo en qualsevol moment".

Els vehicles, que han tingut un cost aproximat d'uns 50.000 euros, s'incorporaran a les quatre rutes actuals de transport sociosanitari, a banda d'una cinquena que també s'introduirà gràcies a l'adquisició d'un altre vehicle d'ocasió per a la ruta del Pas de la Casa. El director general de l'entitat, Jordi Fernández, ha indicat que també s'ha afegit el transport social a les rutes, que està adreçat a usuaris amb problemes de mobilitat i, aquesta incorporació, "no ha suposat cap despesa". En aquest sentit, els primers mesos del 2019 fins a 298 persones han gaudit d'aquest servei i, els últims anys, s'ha atès 1.739 persones que se sumen a les 2.362 del transport sociosanitari.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy; la directora general d’Andorra Banking, Esther Puigcercós; el coordinador de tècnics en transport sanitari del SUM, Xavier Bertran, i l’assessora del ministeri de Salut, Cristina Santarrosa.

stats