Digitalització i reforma salarial, els principals reptes del nou CSJ

L'organisme inicia un nou mandat amb Casadevall de nou al capdavant i per primera vegada amb tres dones

La Casa de la Vall ha acollit aquest dilluns la presa de possessió dels quatre nous membres del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Joan Cabeza, Clàudia Arias, Olga Adellach i Enric Casadevall, l'únic que continua el mandat, de nou com a president de l'organisme, durant els propers sis anys. Completa el nou CSJ Maria Carme Torres, que va entrar a formar-hi part aquest estiu després de la mort del vicepresident Jaume Sansa.

El president, Enric Casadevall, ha destacat els cinc reptes que haurà d'afrontar durant el seu segon mandat: acabar d'ajustar el programa informàtic que s'ha d'implementar a la justícia, posar en funcionament l'expedient digital, formar els batlles i els secretaris judicials en el nou Codi de procediment civil, fer les noves valoracions salarials del cos d'administració de justícia un cop s'aprovi la reforma de la funció pública, i fer el seguiment de la construcció de la nova seu de la justícia i organitzar el trasllat de manera ordenada i gradual.

Per a Casadevall, el més prioritari és completar la digitalització de la justícia, per tal que tots els professionals puguin comunicar-se de manera telemàtica amb la justícia. De fet, el ministre de Justícia, Xavier Espot, ha afegit que la informatització a nivell intern està pràcticament enllestida, i que falta la segona fase, que és integrar-hi tots els cooperadors de l'administració de justícia, com són els advocats, procuradors, notaris o bancs.

Pel que fa a les condicions del personal, tenint en compte que la Llei de la funció pública de l'administració de justícia depèn de la Llei de la funció pública general, no serà fins que s'aprovi que es plantejarà una reformulació de la primera. Casadevall ha explicat que ja s'ha fet una descripció de cada lloc de treball però que la valoració salarial no es farà fins que s'aprovi la reforma de la funció pública, que ha d'entrar a tràmit parlamentari durant aquest darrer tram d'any o a principis del vinent, de manera que s'hauria d'aprovar durant l'any vinent.

Casadevall ha assegurat que inicia el seu segon mandat amb molts ànims, ja que "si no estàs motivat no acceptes un mandat de sis anys més", i ha destacat que per primera vegada el CSJ tindrà tres dones, un canvi que ha qualificat d'important i positiu.

El cap de Govern, Toni Martí, ha dit que comparteix els reptes anunciats per Casadevall i ha destacat que durant aquests sis anys hi ha hagut molta complicitat entre el Govern i el CSJ, així com les reformes que ha impulsat el ministre Espot, que han permès "un salt qualitatiu a favor de la seguretat jurídica i, sobretot, per fer una justícia molt més àgil i al costat dels ciutadans".