Els EUA endureixen els requisits per als visitants d'Europa

Exigeixen als països del Programa d'exempció de visats que donin informació sobre ciutadans de països tercers que viatgin als Estats Units des del seu territori, i fins i tot dades dels viatgers que comprin un bitllet d'avió

El departament de Seguretat Nacional dels Estats Units ha anunciat mesures per endurir els controls de seguretat per als visitants del Programa d'exempció de visats, del qual formen part 38 països, incloent els de la Unió Europea i també Andorra, segons informa EFE. Cada any, es beneficien d'aquest programa 20 milions de persones, que poden viatjar als Estats Units sense visat per un període no superior a 90 dies.

Amb l'objectiu d'impedir atacs terroristes i immigració il·legal, el govern de Donald Trump ha exigit als països beneficiaris que compleixin tots els requisits de l'acord actual i implementin al complet els acords d'intercanvi d'informació vigents. En aquest sentit, vol que els 38 països li proporcionin informació sobre ciutadans de països tercers que viatgen a aquestes nacions i que des d'allà es desplacen a territori nord-americà.

Seguretat Nacional també vol que el congrés obligui a aquests països a transmetre la informació que tinguin sobre terroristes a la Interpol i la Europol i, fins i tot, que comparteixin amb els Estats Units totes les dades sobre viatgers que, en el seu territori, comprin un bitllet d'avió, facin una reserva d'hotel o lloguin un vehicle.

De moment es desconeix quina afectació tindran aquestes mesures a Andorra, que no disposa de connexions aeroportuàries, però d'entre les noves exigències, el govern de Trump també vol que els països estiguin obligats a permetre que el cos dels Marshals viatgi a bord dels avions amb vol directe als Estats Units.

En cas d'incompliment de les mesures, els EUA podran decidir excloure els països del programa d'exempció de visats o, fins i tot, imposar-los sancions per impedir que els seus ciutadans entrin en territori nord-americà.

A més, exigeixen a Portugal, Hongria, San Marino i Grècia que posin en marxa una campanya d'informació pública per explicar als seus ciutadans les normes de compliment del programa d'exempció de visats, tenint en compte que un 2% dels nacionals d'aquests quatre països es queden als Estats Units sense autorització després dels 90 dies.

La informació s'ha fet pública en una roda de premsa a càrrec d'alts funcionaris del departament de Seguretat Nacional que han demanat de mantenir-se en l'anonimat.

Etiquetes