Encamp amplia l'ETAP del Pas de la Casa

Millora la quantitat d'aigua tractada i incorpora automatismes de gestió

Un augment de la distribució d'aigua potable de 150 m3/hora, que permet l'abastiment al Pas de la Casa de fins a 250 m3/hora i, a més, un control automatitzat i a distància de les instal·lacions. És el resultat de les obres d'ampliació de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de les Abelletes del Pas de la Casa, que aquest dimecres han inaugurat els cònsols major i menor d'Encamp, Jordi Torres i Esther París, acompanyats de la consellera de Circulació, Aparcaments i Via Pública, Laura Mas, i del conseller de Recursos Humans i Informàtica, Josep Maria Mas. "Era una necessitat per al Pas de la Casa", ha afirmat Torres, donat que "fins ara disposàvem d'una ETAP molt rudimentària on el sistema de clorament de l'aigua es feia de manera manual".

Amb un cost d'un milió d'euros, l'ampliació de l'ETAP posa fi als possibles problemes de subministrament al Pas de la Casa durant els pics de més ús. "Quan més consum hi ha, als mesos de gener i febrer, és quan més escassos són els recursos hídrics", ha explicat el cònsol. Si de mitjana el consum se situa sobre els 70 m3/hora, en els moments de més consum es podia arribar als 110-120 m3/hora, per sobre dels 100 m3 que es podien garantir. En funcionament des de fa quinze dies, la nova estació és capaç de garantir el doble d'aigua del que es pot generar en moments de màxim consum.

Versatilitat i automatització

L'enginyer en cap del projecte i gerent d'EO Ecoconsulting, Cristian Cerqueda, ha qualificat la instal·lació com a " versàtil", ja que "podem obrir o tancar en qualsevol moment, sigui manualment des de l'estació o des del despatx, en funció de les necessitats". A més, incorpora " automatismes de funcionament i de gestió, així com de control de la qualitat". D'aquesta manera, hi ha controls d'entrada, uns controls intermedis per assegurar que els filtres funcionen correctament i uns controls de sortida "per garantir que la qualitat de l'aigua que es distribueix al Pas de la Casa sigui la bona". "I això es pot controlar manualment o a distància des del despatx", ha afegit.

L'ETAP de les Abelletes treballa recollint les aigües del llac de les Abelletes, de l'anomenada Captació Groga i del riu de l' Arieja per subministrar aigua potable a la localitat encampadana. El fet que dues d'aquestes fonts siguin superficials i que, per tant, puguin estar subjectes a la pluja o a la terbolesa pel fet d'estar barrejades amb terra, ha fet que "el comú invertís amb uns filtres d'última generació que permetran assegurar-se la qualitat tot l'any, ja sigui a l'hivern amb la manca d'aigua o a la primavera i a la tardor amb les pluges", ha explicat. Els treballs s'ha dut a terme en divuit mesos, una obra "llarga perquè hi ha hagut un hivern pel mig", ha dit Cerqueda.

Projectes futurs

La instal·lació ha estat plantejada de tal manera que encara es pugui ampliar més la quantitat d'aigua a tractar. "Si el Pas de la Casa continua creixent, ens haurem de plantejar noves fonts de captació d'aigua", ha afirmat el cònsol major d'Encamp. Per això, el projecte de l'ETAP preveu la perforació de dos pous de bombeig "per captar aigua dels recursos hídrics del subsòl".