Espot nega que la Gavernera sigui un desgavell i defensa la tasca del personal del centre

Afers Socials assegura que només en una ocasió els medicaments que va ingerir la menor eren sostrets del centre

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha defensat aquest dijous la tasca del personal del Centre d'Acolliment d'Infants la Gavernera, després que hagi transcendit el cas d'una menor que en diverses ocasions hauria ingerit medicaments per intentar autolesionar-se. Espot ha indicat que de la desena de vegades que la noia hauria ingerit pastilles, només en una ocasió les va sostreure de la farmaciola del CAI, mentre que en la resta d'ocasions les hauria obtingut en el decurs de les visites que manté amb la seva família.

Arran de la situació, es va fixar que els medicaments que requereixen els usuaris es preparessin fora del centre, i es va establir un control exhaustiu a la menor per evitar que introduís medicaments, tot i que aquest s'havia flexibilitzat en les darreres setmanes perquè des del mes de març no s'havia produït cap ingesta. Des d'Afers Socials han assegurat que des del darrer incident del passat diumenge els controls es tornaran a intensificar a partir d'aquest dijous, quan la menor ha retornat a la Gavernera, i han puntualitzat que el motiu de l'ingrés a l'hospital no va ser la ingesta de pastilles sinó per poder estabilitzar-la pels desgavells emocionals que pateix. 

De la seva banda, la coordinadora del centre, Núria Carrasco, ha negat que una educadora donés una empenta a la menor tal com denuncien els pares. Segons Carrasco, els fets es van produir quan la noia va ser recriminada per una mala conducta, va voler escapar-se del centre i l'educadora li va barrar el pas. A més, ha afegit que la noia va caure a terra però no es va fer mal, i que en tot cas va ser l'educadora la que va patir un blau al canell. Carrasco també ha assegurat que no se li va negar l'atenció mèdica arran d'una bronquitis, sinó que la noia en cap moment va manifestar que es trobés malament ni presentava cap símptoma fins que no va mantenir una visita amb la seva mare. Carrasco i Espot també han desvinculat totalment les situacions viscudes amb aquesta menor amb el fet que la cap d'àrea del centre hagi deixat el càrrec recentment.

Xavier Espot ha assegurat que la intenció del Govern no és culpabilitzar ningú, però ha volgut defensar-se de les acusacions de la família, ja que considera que amb el relat dels fets queda corroborat que no hi ha hagut manca de diligència per part dels monitors o educadors, a diferència del que ha expressat la família a través de la querella que han presentat. De fet, el ministre ha recordat que anteriorment ja van cursar dues denúncies, i que una d'elles ha estat arxivada pel batlle perquè no va veure indicis de delicte per part del personal del CAI. 

Malauradament, Espot ha indicat que en casos de retirada de custòdia no és excepcional que es produeixin queixes o denúncies per part dels progenitors, per les dificultats que tenen d'acceptar la situació i de reconèixer els seus dèficits en les seves responsabilitats parentals. En tot cas, ha volgut deixar clar que les querelles o denúncies no condicionen les decisions que han de prendre des de l'àrea d'Atenció a la Infància, que són sempre totes en benefici del benestar dels menors. Finalment, el màxim responsable d'Afers Socials també ha remarcat que la Gavernera "no és un desgavell ni un lloc on corrin drogues o alcohol". De fet, ha destacat que actualment el centre disposa de 36 professionals i de 27 menors, de manera que hi ha un professional i mig per atendre cada menor.