Espot assegura que no s'ha acreditat tràfic d'éssers humans

El ministre ha confirmat la notificació d'expulsió a les persones afectades per abús laboral i també ha explicat que s'han obert diligències administratives contra l'empresari

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha confirmat, aquesta dimecres a la tarda, que es va notificar l'ordre d'abandonar el país als treballadors afectats per possible abús laboral, ja que el protocol policial va constatar que no havien estat víctimes de tràfic d'éssers humans. “Les condicions d'allotjament eren òptimes, l'estat de salut i les vies de transport fins arribar al Principat havien estat adequades i, per tant, no procedia el delicte de tràfic éssers humans”, ha esclarit Espot en declaracions a l'ANA. 

En conseqüència, i a falta de permís de residència i treball, la policia els va notificar que tenien vuit dies per regularitzar la situació o, si no, se'ls expulsaria del país. El ministre ha explicat que un cop feta aquesta notificació les persones afectades no han tornat a comparèixer i no tenen constància de si han abandonat el país o no. Tot i això, segons ha pogut saber l'ARA Andorra, les persones afectades, al rebre la notificació, van decidir abandonar el país

Tot i descartat el delicte de tràfic d'éssers humans, el cas s'ha posat en coneixement del ministeri fiscal i de la justícia i també s'han obert dos procediments administratius. Per una banda, el Servei d'Immigració investiga el cas per possible contractació il·legal de treballadors i un altre per part del Servei d'Inspecció de Treball per incompliment del codi de relacions laborals. En cas que es confirmessin les infraccions, l'empresari, que regenta una cafeteria amb forn i restauració ubicats a Escaldes-Engordany i la Massana, s'enfrontaria a una multa de 3.000 euros per cada treballador contractat de manera il·legal i sense tenir autorització de treball. A més, si les condicions laborals no es complien i no s'han pagat els salaris ni s'han complert els dies de descans, tal com relaten les persones afectades, la multa podria ascendir fins als 20.000 euros. “Si tot plegat es confirma i es verifica, estarem molt atents a futures contractacions i aquest empresari tindrà vigilància particularitzada”, ha apuntat Espot. 

En el cas de la via penal tot fa pensar, segons ha apuntat el titular de Justícia, que no n'hi hauria cap perquè a priori s'ha descartat el delicte de tràfic d'éssers humans, però algunes infraccions contra els treballadors podrien tenir rellevància des del punt de vista penal. 

Finalment, per poder reclamar les honoraris que no han cobrat i també poder recuperar els danys i perjudicis afectats, el ministre ha recordat que només es podran depurar responsabilitats si les persones afectades ho denuncien davant de la justícia. Un element de difícil compliment tenint en compte que les persones afectades ja es troben fora del país i gaudeixen de pocs recursos econòmics.