Societat 29/11/2017

Espot, obert a incloure l'assistència sexual a la cartera de serveis

Amida organitza una conferència sobre el dret a accedir al propi cos de les persones amb discapacitat o diversitat funcional

E. J. M.
3 min
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la introducció de la conferència organitzada per Amida sobre l'assistència sexual. / E. J. M.

Andorra la VellaUna assistent sexual és una persona que ajuda a una altra amb discapacitat a accedir al seu propi cos. Aquesta figura no consta en la cartera de serveis sociosanitaris, però el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, està obert a estudiar-ne la seva inclusió. Amida, l'associació per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física, visual i auditiva, compleix 27 anys i ha organitzat una conferència sobre l'assistència sexual, en la qual han intervingut l'activista pels drets i la inclusió de les persones amb discapacitat o diversitat funcional Antonio Centeno i el professor de Filosofia del Dret de la Universitat de Barcelona Antonio Madrid.

Espot ha valorat l'acte com l'oportunitat "per obrir el debat sobre un servei que mereix la nostra atenció i que el tinguem en compte". El ministre ha explicat que, fins ara, no s'havia considerat prioritari, mentre que sí s'ha optat per la figura de l'assistent personal per a les persones amb discapacitat. Ara bé, el titular d'Afers Socials ha recordat que "la cartera de serveis sociosanitaris no està tancada, es pot ampliar", i si des d'Amida i la FAAD (Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat) es demana formalment, es valorarà. "No tenim cap no de principi, tot i que cal un estudi més aprofundit", ha advertit Espot, ja que l'assistència sexual comporta "implicacions jurídiques i ètiques complexes".

El servei és una necessitat, segons ha constatat la presidenta d'Amida, Agustina Grandvallet. Cada vegada hi ha més persones amb diversitat funcional, sobretot joves, que tenen consultes sobre la sexualitat. "Ara ho fem visible i més endavant, si cal, ja parlarem de regularitzar-ne la seva figura", ha subratllat. L'important és recordar a la societat que les persones amb diversitat funcional "no són asexuals". Amida impulsa un projecte de conferències, que finançarà amb els SMS socials d'Andorra Telecom, per resoldre dubtes sobre el cos de les persones amb discapacitats, com el sexe, la reproducció, l'embaràs i el part.

L'assistència sexual tampoc està regularitzada a l'estat espanyol, i genera dubtes i malentesos. Centeno ha aclarit que un assistent sexual és "una figura de suport per accedir al teu cos i poder viure la teva sexualitat amb la mateixa llibertat i intimitat que qualsevol altra persona". L'activista ha destacat que s'ha d'explicar bé què és i què no és un assistent sexual: "La prostitució és un treball sexual en què es pot pactar qualsevol pràctica sexual, però un assistent et dona un suport perquè tinguis sexe amb tu mateix, explorar el teu cos, masturbar-te, no implica la sexualitat de l'altra persona". En conclusió, "un sap què vol, què li agrada, i l'assistent sexual és una eina humana, fa de les teves mans, però tu li dius què s'ha de fer", ha resolt Centeno.

Com que el servei no està regulat, l'activista ha explicat que fa poc s'ha creat la pàgina web asistenciasexual.org, que facilita el contacte entre les persones que volen oferir el servei i les que el volen rebre.

L'altre ponent, especialista en dret, ha argumentat que per regular l'assistència sexual s'ha de debatre i decidir si és "un dret prestacional", és a dir, que l'Estat el garanteix, com fa amb la figura de l'assistent personal, o és nominal, o sigui, que és l'usuari qui ho paga. Quant a la controvèrsia de si l'assistència sexual és prostitució o no, per a Madrid el tema és un altre: "El que és important és la sexualitat de les persones, també la de les persones amb diversitat funcional, perquè no se'n parla", ha dit.

stats