Societat 14/11/2019

Espot diu que s'ha volgut defensar els treballadors públics

El cap de Govern diu que els manifestacions d'Stop Violències són "molt greus" i que l'acció no va contra Cortés ni contra l'associació

M. F. / A. S.
3 min
EL cap de Govern, Xavier Espot, fent declaracions. / C. A.

Andorra la VellaEl Govern “no es pot quedar de braços creuats” davant unes manifestacions que considera com a “molt greus” i que poden incórrer en calúmnies, injúries i difamacions als treballadors públics, ja que se’ls acusa “de forma poc fonamentada”. D’aquesta manera ha justificat el cap de Govern, Xavier Espot, el fet que l'executiu hagi decidit posar en coneixement de la Fiscalia les manifestacions que va fer la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, tant davant el comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw) de l’ONU com als mitjans de comunicació. Així ho ha posat en relleu Espot, que ha volgut incidir en el fet que aquestes accions no es prenen perquè Cortés sigui “feminista” ni perquè es manifesta a favor del dret a avortar, ja que ha incidit en el fet que al país hi ha llibertat d’expressió, sinó perquè les manifestacions fetes contra els treballadors públics, “sense estar fonamentades”, va contra el seu honor, ha emfasitzat Espot.

D’aquesta manera, ha detallat que s’ha portat davant el ministeri públic les afirmacions de Cortés manifestant que treballadors d’Afers Socials estan coaccionant dones, especialment joves d’entre 18 i 20 anys amb pocs recursos econòmics perquè donin els fills en adopció, així com que des del Govern s’estaria promovent la incapacitació de dones amb pocs recursos. Espot ha lamentat que es tracti d’unes afirmacions que no estan comprovades i que són “molt greus”, motiu pel qual ho han portat a la Fiscalia, amb la voluntat que ho investigui i determini, en primer lloc, si són certes o no. En cas que no ho fossin, ha manifestat s’estaria davant un delicte d’injúries, calúmnies i difamacions. I, en cas que fossin certes, llavors el ministeri públic hauria d’emprendre les accions que creiés escaients.

Espot ha incidit una i altra vegada, davant les preguntes dels periodistes, que “l’obligació” del Govern és defensar els treballadors públics, que han estat consultats arran d’aquestes manifestacions. Després d’aquesta consulta, ha afegit Espot, les persones que treballen a Afers Socials han manifestat que “no és cert” el que va manifestar Cortés.

De totes maneres, ha volgut deixar clar que no es tracta d’una qüestió de llibertat d’expressió, ja que ha dit que tothom pot expressar el que vulgui sempre tenint en compte que hi ha “una línia vermella”, que és atemptar contra l’honor d’algú. També ha emfasitzat que el Govern no té cap “voluntat persecutòria” contra la presidenta d’Stop Violències ni contra l’associació. “No hem tingut la intenció de fer sang sinó de defensar els treballadors públics”, ha remarcat.

Quant a la qüestió de fons, el debat sobre la despenalització de l’avortament, Espot ha apel·lat a que sigui “serè”, allunyat “de debats i manifestacions” que creu que tampoc “no ajuden” les dones que es trobin en aquesta situació. En aquest sentit, ha destacat que els avenços que es puguin fer en els drets de les dones “s’han de compartir” amb les diferents institucions i ha incidit en el fet que un primer pas “significatiu” per defensar els drets de les dones serà el servei d’atenció que es vol posar en marxa de manera imminent. De manera paral·lela, ha apel·lat a treballar en “altres vies” però de forma “tranquil·la i discretament”. Ha reconegut que la situació d’Andorra davant aquest fet, tenint en compte el posicionament de Nacions Unides, és “difícil i complicat” però també ha remarcat que “mereix una solució meditada entre tots”.

També s’ha referit a la decisió de portar a la Fiscalia les manifestacions de la responsable d’Stop Violències el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover. “Les causes que ens hi van portar continuen presents”, ha manifestat, tot i que ha incidit que “no és amb ànim d’anar contra aquesta persona ni contra aquesta associació”, i el que el que es creu és que les manifestacions van provocar “un desprestigi de les institucions andorranes”. Davant aquest “desprestigi”, ha defensat Jover, creuen que calen “esclarir els fets” i acudint a la Fiscalia consideren que es podrà saber si els fets són constitutius d’algun il·lícit penal.

stats