Societat 30/11/2018

Evitar una dependència prematura, estalvi econòmic i millor qualitat de vida

Prop d'un centenar de padrins han participat en activitats de prevenció de la fragilitat

Ana
2 min
Una de les ponències que s'han dut a terme aquest divendres al matí a Sant Julià de Lòria. / M. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaA Andorra hi ha prop de 4.000 persones considerades en risc de fragilitat, el qual representa el 30% dels padrins majors de 65 anys al país. És per això que el mes d'octubre Andorra va entrar a formar part del projecte Aptitude (Actuar per a la prevenció transpirinenca de la dependència en les persones grans). Un dels punts de treball d'aquesta iniciativa europea és la de potenciar la prevenció, ajudar als padrins a tenir uns hàbits saludables i formar els professionals per reduir la fragilitat de la gent gran. “Posar els diners ara ens permetrà prevenir i contribuirà a la reducció del cost econòmic de la dependència”. Tot plegat “portarà beneficis i també una major qualitat de vida”, ha explicat el secretari d'Estat de Salut, Joan Antoni León, sense atrevir-se a dir una xifra concreta de l'impacte que podrà suposar a llarg termini pels pressupostos de l'Estat.

Ho ha apuntat León durant la celebració del segon 'workshop' Aptitude, del programa Poctefa de la Unió Europea, que s'ha celebrat aquest divendres al Centre cultural i de congressos lauredià. La jornada ha comptat amb la participació de 200 professionals sanitaris del Principat, França i Espanya, que han participat en les diverses ponències i taules de treball organitzades sobre la prevenció de la dependència i l’envelliment sostenible. Així mateix, un centenar de persones majors de 65 anys de totes les parròquies del país han pres part en els diversos tallers de prevenció de la fragilitat que s’han organitzat en el marc de la jornada.

La idea del programa Aptitude, que s'allargarà fins al 2020, és poder atendre a aquestes 4.000 persones considerades fràgils. “És molt important la prevenció per viure més anys però amb qualitat de vida. S'han de sumar vida als anys i no anys a la vida”, ha apuntat Léon. Un altre punt destacat és també la creació d'una unitat de fragilitat, una eina que el secretari d'estat s'ha compromès que s'anirà implementant a mesura que passin els anys del programa.

Les ponències tècniques i les taules de treball s’han centrat en les mesures i hàbits saludables com l’exercici físic i l’alimentació, així com en les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut per un envelliment saludable. També s’ha debatut com mesurar les accions de proximitat a realitzar per fer el seguiment de les persones grans considerades fràgils, o la creació de lligams entre industrials i professionals de la salut per fer front als reptes de mantenir la capacitat intrínseca en les persones d’edat avançada. “Avis que formin a altres avis”. Aquesta és una de les altres idees del projecte, perquè els padrins que adquireixin hàbits per prevenir malalties i activitat física transmetin la informació a altres persones.

stats