Societat 28/06/2019

Experts preveuen que la fi de l'espècie humana arribarà el 2050

El canvi climàtic representa una amenaça existencial

Ara Andorra
2 min
Refugiades somalis tornant d’anar a buscar aigua en un camp de Kènia.

MadridUn nou informe d'experts australians adverteix que "el canvi climàtic representa una amenaça existencial de curt a mig termini" per a la civilització humana. Segons aquest pronòstic ombrívol, que ha estat recolzat per l'excap de la Força de Defensa Australiana, la civilització humana arribarà a la seva fi el 2050 a causa dels factors socials i ambientals desestabilitzadors causats per un planeta que s'està escalfant ràpidament, segons ha informat Antena 3.

L'informe, titulat 'Risc de seguretat relacionat amb el clima existencial: un enfocament d'escenari', estableix un futur en què la societat podria col·lapsar-se a causa de la inestabilitat provocada pels patrons migratoris de milers de milions de persones afectades per la sequera, l'augment del nivell del mar i la destrucció del medi ambient.

"Els impactes del canvi climàtic en l'alimentació i aigua, la disminució dels rendiments dels cultius i l'augment dels preus dels aliments provocats per la sequera, els incendis forestals i les falles en les collites ja s'han convertit en catalitzadors de la ruptura social i ha desencadenat el conflicte a l'Orient Mitjà, el Magreb i el Sahel, contribuint a la política europea", assenyala l'informe.

L'informe va ser escrit per David Spratt, director d'investigació del 'Breakthrough National Center for Climate Restoration', a Melbourne, i Ian T. Dunlop, ex-executiu internacional de la indústria del petroli, gas i carbó i president de l'Australian Coal Association.

L'almirall retirat Chris Barrie, excap de les forces de defensa d'Austràlia, considera que "després de la guerra nuclear, l'escalfament global induït per l'home és la major amenaça per a la vida humana al planeta".

Usant una anàlisi de risc existencial en el pitjor dels casos, Spratt i Dunlop demostren que la humanitat s'arruïnaria si puja 2ºC la temperatura global, un llindar al qual el món s'acosta si les tendències actuals continuen.

En el seu escenari, els "punts d'inflexió" es produeixen quan la humanitat no pot instituir reformes d'emissions de carboni en els anys 2020 i 2030. Això crearà un efecte d'hivernacle a la Terra, el que comportarà un ràpid augment del nivell del mar provocat per la fosa de la capa de gel de Groenlàndia i la "pèrdua generalitzada del 'permafrost' i la sequera i mort a gran escala de l'Amazones".

En aquest escenari, l'efecte d'hivernacle a la Terra causa que "el 35% de la superfície terrestre global, i el 55% de la població mundial, estigui subjecta a més de 20 dies a l'any a condicions de calor letal, més enllà del llindar que l'humà pot suportar".

Com a resultat, diuen els autors, algunes de les ciutats més poblades del món (Mumbai, Jakarta, Guangzhou, Tianjin, Hong Kong, Ciutat Ho Chi Minh, Shanghai, Lagos, Bangkok i Manila) haurien de ser abandonades per la seva ubicació a la zona tropical.

L'avaluació acaba amb una conclusió punyent: "És possible que més de mil milions de persones hagin de ser reubicades i, en els escenaris d'alt nivell, l'escala de destrucció està més enllà de la nostra capacitat de modelar, amb una alta probabilitat que la civilització humana arribi a la seva fi".

stats