Societat 22/08/2019

FEDA ha invertit 35 milions per garantir la producció d'energia hidroelèctrica

La central, aturada una setmana per tasques de manteniment, produeix electricitat a un cost més baix que la que es compra als països veïns

C. G.
2 min
Un operari de FEDA a l'interior de la presa d'Ensagents, ara tancada per tasques de manteniment. / C. G. (ANA)

EncampFEDA ha tancat tota aquesta setmana la seva central hidroelèctrica, la qual produeix el 80% de l'electricitat que es fa a Andorra, per realitzar-hi tasques de manteniment. La renovació i millora de totes les infraestructures hidroelèctriques de la parapública, tant la mateixa central com els canals Valira i Madriu i la canonada forçada (que porta l'aigua del llac d'Engolasters a la central), és una acció que es realitza cada any per aquestes èpoques. Des que FEDA es va quedar la concessió del sector energètic, l'any 1988, ha invertit 35 milions d'euros en el manteniment d'aquestes infraestructures, que van ser construïdes per Fhasa als anys 30 del segle passat. La directora de Transport de la parapública, Laura Bonet, ha explicat que totes elles ja estan "amortitzades" i que, gràcies a aquest fet, "produir electricitat a la central és més econòmic que comprar-la als països veïns". A més, ha recordat, que produeix una energia 100% renovable. Tot plegat, justifica clarament la important inversió que es realitza a la central i als canals, ha defensat.

Bonet i tècnics de FEDA han visitat aquest dijous la presa d'Ensagents, ara buida per fer-hi les tasques de control i millora. Al canal Valira, d'11 quilòmetres des de la presa de Ransol, hi ha nou preses, que desvien l'aigua cap a Engolasters. La d'Ensagents, a l'entrada de les Pardines, és la darrera abans d'arribar al llac i el seu canal pot transportar fins a 5.000 litres per segon. L'absència de pluges i el fet de ser estiu, però, han fet que quan es va procedir al seu tancament, a principis de setmana, només transportés 1.000 litres per segon.

El motiu de fer l'aturada a l'estiu, ha exposat Bonet, és que és un període de l'any en què "les condicions d'aigua no són les més favorables", sumat al fet que la compra d'energia "surt més econòmica". I és que quan la central està parada pràcticament tota l'energia s'ha de comprar a França i Espanya (l'aturada de la central durant aquesta setmana comporta deixar de produir prop de 1.400 megawatts l'hora).

En el cas de les intervencions que s'estan fent aquest estiu, només tenen una setmana de durada i un cost de 150.000 euros, però anys enrere s'han fet accions que s'han allargat fins a dos mesos, ha explicat la directora de Transport.

D'altra banda, tenint en compte la rendibilitat que se li dona a la central hidroelèctrica i per anticipar-se a possibles avaries als grups de producció, que daten dels anys 30, recentment s'ha enllestit un estudi per fer un projecte per substituir-los per uns de nous i per determinar quina vida útil els queda. Els resultats indiquen que encara es poden fer servir uns set anys, però tot està llest per si les obres, que costarien uns 9 milions d'euros, s'han d'avançar per algun tipus de problema tècnic.

Bonet ha recordat que la llei els fixa el cabal mínim que han de deixar el riu "perquè pugui seguir havent-hi vida als rius". Sempre que es mantingui, "seria benvingut" poder fer més canals i preses per poder produir més energia hidroelèctrica.

stats