Una tretzena de joves de l'FNJA participen en l'European Youth Event a Estrasburg

És la primera vegada que Andorra està representat en aquesta trobada de nois i noies d'arreu d'Europa, que té lloc al Parlament Europeu

Una delegació de joves andorrans participa, aquest divendres i dissabte, en l'European Youth Event (EYE), una trobada de joves europeus que té lloc al Parlament Europeu. El grup de nois i noies del país que ha viatjat a Estrasburg és sorgit del Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra (FNJA) i està format per onze andorrans i dos internacionals espanyols. És la primera vegada que el país hi està representat. Un dels participants i alhora coordinador del grup, Adrià Tappi, ha explicat a l'ARA Andorra que per assistir a l'EYE havien de ser un mínim de deu persones i que els hi hagués agradat poder comptar amb més internacionals, per aportar "diversitat cultural i una mica més de perspectiva". Tappi ha reconegut que el va motivar molt com l'FNJA va rebre el projecte, quan el va proposar a la comissió d'internacional. I tot i que la participació a l'EYE és gratuïta, els joves han hagut de fer-se càrrec de les despeses del viatge i l'allotjament. Per això van decidir portar la iniciativa a l'assemblea de l'òrgan juvenil, per tal de sol·licitar finançament, i el van aconseguir.  

Durant l'European Youth Event, els joves andorrans podran intercanviar idees sobre diverses qüestions relacionades amb la joventut, desenvolupar solucions innovadores per a qüestions de futur crucials i trobar-se amb oradors i persones que prenen decisions que tenen un important bagatge professional. Les activitats d'aquesta edició 2018 s'apleguen sota l'eslògan 'El pla és revifar aquesta espurna en una flama' i n'hi ha diverses. Adrià Tappi ha comentat que cada jove es podia apuntar a un màxim de quatre, en funció dels temes que més li interessessin. Les que ell ha escollit tenen a veure amb l'àrea de l'educació, perquè és psicòleg educatiu i pedagog, però n'hi de relacionades amb la política, el medi ambient o altres. Els cinc temes principals d'enguany són: 'Joves i grans, mantenir-se al dia amb la revolució digital', 'Rics i pobres, demanant una part justa', 'Separats i junts, treballant per una Europa més forta', 'Segur i perillós, mantenir-se viu en temps turbulents' i 'Local i global, protegir el nostre planeta'.

A les activitats de l'EYE, els joves andorrans coincidiran amb altres d'arreu d'Europa. Segons Tappi, en total hi participaran uns 8.000. Algunes propostes són molt lúdiques, per tal que hi hagi encara més proximitat entre ells i promoure la competència intercultural, que és un dels objectius de l'EYE, juntament amb el fet d'apropar la Comissió Europea als joves. A més, com que l'esdeveniment està coordinat per l'Oficina d'Educació de l'Agència Especial Europea (ESA), compta amb xerrades com la de l'astronauta Paolo Nespoli, que parlarà de com l'espai està generant innovació i noves oportunitats per a la societat; o la de dos representants de l'ESA, que girarà entorn del planeta Mart.

Adrià Tappi ha manifestat que participant en activitats com aquesta el que volen és revifar l'FNJA, i ha remarcat que a banda de gaudir de l'experiència també hi han anat a treballar. Entre altres coses, volen aconseguir connexions fortes amb altres organitzacions de joventut europees i fer contactes. "Andorra necessita molt treball en matèria d'obertura europea", ha assegurat el jove, que també ha afegit que "volem posar Andorra al mapa", ja que probablement, d'aquí a poc, ja formarà part de la Unió Europea.