Fins a 70 dies de pluja entre març i maig a Grau Roig

La primavera ha estat entre un 40% i un 80% més plujosa del que és habitual a Andorra, i al Pirineu català s'han registrat valors rècord en poblacions com Oliana, Vielha, Tremp o el Pont de Suert

El Pirineu català ha viscut aquest 2018 una primavera meteorològica excepcionalment plujosa, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, i en poblacions com Oliana, Vielha, Tremp o el Pont de Suert, els registres han esdevingut els més importants dels darrers 69 anys (des que es van iniciar les sèries històriques, el 1950). A Andorra, tot i que encara no s'ha fet públic el butlletí climàtic de la primavera, els primers mapes confirmen que l'estació ha estat un 40% més plujosa respecte a la precipitació mitjana climàtica a bona part del país, amb puntes de fins a un 80% més a la zona de Perafita.

A més, en zones com Grau Roig, ha plogut 70 dels 94 dies que hi ha entre març i maig, el període de primavera meteorològica (i en el que portem de juny ha plogut tots els dies). A Arcalís hi ha hagut 66 dies de pluja mentre que a l'estació del Roc de Sant Pere (Andorra la Vella), se n'han registrat 49 (i del que portem de juny ha plogut tots els dies menys un).

Pel que fa a la quantitat acumulada, segons les dades en línia que ofereix el Servei de Meteorologia, a Arcalís s'han registrat 392 mm en tres mesos, a Andorra la Vella 315 i a Grau Roig 248. En el mapa de precipitació acumulada publicat pel Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) s'observa clarament com la pluja ha estat notablement superior a la vall del Nord que a la d'Orient, i que també s'han registrat valors importants (i molt superiors al que és habitual) al sud del país, a la zona del Madriu-Perafita-Claror.

Amb tot, es tracta de xifres inferiors a les que s'han acumulat en punts elevats del Pirineu occidental. El valor més alt ha estat de 789,9 mm a Espot (2.519 metres), seguit de 664,6 mm a Boí (2.535 metres), a l'Alta Ribagorça, i de 626,4 mm a la Bonaigua (2.266 metre), al Pallars Sobirà.

Pel que fa a la temperatura, els mapes d'Andorra confirmen que ha estat entre 1 i 2 graus inferiors al que és normal en aquest període, en la línia del que ha succeït al Pirineu català.