Un 29% del personal de l'administració ha secundat la vaga, segons el Govern

Toni Martí reitera que la llei ni retalla ni obliga el personal a fer més hores

El cap de Govern, Toni Martí, ha donat les xifres oficials del seguiment de la vaga dels funcionaris, que ha estat del 29% del total de personal de l'administració, amb un total de 591 persones. El 79% dels manifestants han estat del cos d'educació, el que representa un 52% del total de personal docent, i no del 80% com havien assegurat els sindicats. El centre amb un seguiment més gran ha estat el de maternal i primera ensenyança d'Andorra la Vella, amb un 80% del personal.

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, s'ha mostrat satisfet perquè s'han pogut garantir els serveis mínims a tots els centres escolars, de manera que totes les famílies han tingut la possibilitat de portar els seus fills a l'escola. Però l'assistència ha estat molt desigual segons el nivell, i Jover ha indicat que a maternal hi ha hagut un 60% dels alumnes i a batxillerat només el 2%. Pel que fa als ratis de personal-alumne, el pitjor rati a maternal que s'ha produït ha estat el d'un adult per onze infants, de manera que el ministre ha assegurat que no hi ha hagut risc per a la seva seguretat, una qüestió que els preocupava. Cap escola ha fet activitat lectiva, tot i que en alguns centres s'han mantingut les sortides programades. 

Pel que fa a la jornada d'aquest divendres, el Govern preveu que el seguiment sigui inferior, però es mantindrà la mateixa política de serveis mínims a totes les escoles. 

De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha assegurat que té el màxim respecte per als manifestants, però ha lamentat les "paraules gruixudes" que s'han dit sobre la seva persona. "Jo no divideixo la societat en dos", ha assegurat Martí, que ha afegit que no és cert que la llei de la funció pública provoqui retallades "com sí que va passar amb els complements de jubilació tal com vam reconèixer", sinó que es destinaran 50 milions d'euros més en 25 anys. També ha volgut deixar clar que no retalla vacances als docents i no obliga al personal a fer més hores, sinó que permet la flexibilització de l'horari, però ha reiterat que el Govern està en contra de reduir la jornada a 35 hores. "No és just que es digui que o s'accepta tot o fem vaga", ha dit Martí, que ha recordat que el projecte de llei, que s'entrarà a tràmit en les properes setmanes, inclourà el que s'ha pactat amb els sindicats durant les darreres reunions. 

Pel que fa a la queixa dels sindicats i del PS sobre el decret dels serveis mínims, Martí ha recordat que quan es va parlar d'aquesta qüestió amb els sindicats "no ens van dir que no hi estiguessin d'acord", i els ha instat a què li expliquin "com podíem fer-ho d'una altra manera". A més, ha recordat que amb el SEP es van pactar els serveis mínims "amb molta cordialitat".

El SEP qualifica la jornada d'èxit

Després de la valoració feta pel Govern, el secretari general del Sindicat de l'Ensenyament Públic, David Garcia, ha reiterat que la vaga ha tingut una participació d'entre un 70% i un 80% dels docents, i que el 60% dels alumnes no han acudit als centres. El secretari general del SEP també ha indicat que, tot i que el ministre va assegurar que no hi hauria represàlies per als eventuals, aquests han estat els que menys han seguit la vaga per la incertesa que tenen de cara a ser contractats per l'any vinent. Així, la majoria dels serveis mínims s'han cobert amb el personal eventual, un fet que Garcia ha aprofitat per agrair-los.

Garcia ha qualificat la jornada d'èxit, ja que "és la primera vegada que veiem com la gent surt al carrer per reclamar els seus drets", i creu que si "després d'això no ens volen escoltar, és que no hi ha cap mena de voluntat en res". De cara a la jornada de divendres, el SEP confia que el seguiment sigui igual o superior, tenint en compte que també s'hi afegirà el personal de justícia.