Gallardo diu que l'escenari ideal seria un transport públic gratuït

En el futur es preveu wifi als busos, el pagament amb targeta o noves marquesines a les parades que informin de l’espera en temps real

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha confirmat aquest dijous, durant la presentació de les noves línies regulars de transport de viatgers, que l'escenari ideal en un futur seria arribar a tenir un transport públic gratuït o, si més no, amb un preu simbòlic que no suposés una gran despesa per als usuaris habituals. "Ens ho hem plantejat i ens agradaria que fos pràcticament gratuït", ha dit Gallardo, tot i que també ha estat caut al dir que "quan tinguem més informació es veurà si es pot baixar".

El que sí que està clar és que l'executiu vol garantir un transport públic de qualitat i "adaptar el servei a la modernitat". Així, ha indicat que el nou servei s'implementarà a partir del pròxim dilluns 2 de setembre i, com a novetat, "el transport d'autobusos dependrà directament del Govern", responent a la voluntat de l'executiu d'impulsar la mobilitat sostenible entre la ciutadania. En aquest sentit, el titular d'Economia ha recordat que el preu dels abonaments es redueix en un 10% per premiar, d'aquesta manera, als usuaris més fidels. A més, s'ha ampliat l'horari d'una línia abans que s'estreni a causa de les peticions d'alguns ciutadans, i també s'ha dissenyat un teixit de transport amb més recorreguts, freqüències i amb arribada fins a les principals estacions d'esquí.

Segons ha avançat Gallardo, el projecte s'implementarà en dues fases que acabaran d'estar desplegades l'any vinent. Entre les millores que s'afegiran més endavant hi ha la d'oferir wifi als autobusos, el pagament amb targeta o noves marquesines a les parades que informin de l'espera en temps real.

D'altra banda, també ha recordat que les noves targetes es podran adquirir a partir del mateix dilluns, tant als mateixos autobusos com a l' Estació Nacional. A més, ha recordat que aquells usuaris que disposin d'un abonament que encara tingui crèdit, podran adreçar-se a l'oficina de l'estació i es transferirà a la nova targeta de manera automàtica. Així, aquelles persones que tinguin un abonament de l'empresa que ja no tindrà concessió amb aquestes noves línies, també podran fer aquest reemborsament però, en primer lloc, hauran de fer una petició al ministeri que Gallardo lidera.

També es troba ja disponible la Targeta Lliure utilitzada pels joves, els quals ja poden passar-la a recollir pel servei de tràmits. Aquells usuaris que disposen de la Magna i la Blava podran fer servir l'antiga durant el mes de setembre i fins que arribin les noves sense cap mena d'impediment. A banda, el ministre ha estat rotund quan ha dit que "ningú perdrà el saldo" de la seva targeta.

La idea, per tant, segons ha remarcat Gallardo, és que les dues fases en les quals s'està treballant estiguin implementades totalment a mitjans del 2020.