El Govern considera bo el nombre d'aprovats en el català

Marina defensa que el percentatge d'aptes als exàmens oficials és elevat i similar a d'altres anys

El cap d'Àrea de Llengua Catalana, Joan Ramon Marina, ha volgut aclarir aquest dimecres que els exàmens oficials per adquirir els diferents certificats de català estan dins del que marca la normativa europea i que en cap cas es pot parlar d'uns nivells d'exigència superiors. Marina s'ha mostrat satisfet pel percentatge de persones que han estat declarades aptes i ha recordat que es mou en la forquilla habitual d'altres anys, però que la xifra pot variar en funció del nombre de persones presentades i de la seva qualitat amb la llengua.

El responsable de l'Àrea ha explicat que hi treballa un equip de 16 persones que són els responsables dels continguts, que després són validats pel ministeri d'Educació, i ha subratlla que en aquesta darrera convocatòria del mes de juny, de les 300 persones que s'han presentat als diferents nivells, 202 han aprovat, el que suposa un percentatge que supera el 67%, una xifra que Marina ha considerat "molt bona" perquè vol dir que "set de cada deu persones han superat les proves".

Com a exemple s'ha referit al nivell B2, on s'hi van presentar 136 persones, i d'aquestes les 17 que estaven en un procés d'edicte públic en curs per a una feina "han aprovat totes perquè s'havien preparat a consciència perquè s'hi jugaven molt".

Marina no entén les crítiques perquè constata que les xifres d'aprovats estan en la mateixa proporció que en anys anteriors tot i que el nombre de candidats ha estat molt superior. L'equip que elabora els continguts ho fa seguint les normatives europees sobretot pel que fa al marc de comprensió. Marina ha explicat que hi ha molts factors que es tenen en compte, però que el més important és la redacció i la seva coherència, i l'apartat oral, i que una persona pot fallar en alguns dels blocs però superar la prova perquè les respostes han estat les adequades en la resta.

Sobre les frases fetes ha deixat clar que es donen unes opcions perquè l'alumne, encara que no conegui la resposta, la pugui deduir. Un bon redactat suposa 55 punts i l'oralitat 25. Pel que fa al C1, el que més crítiques ha rebut, Marina ha remarcat el 65,35% de persones aprovades, "que és un nivell molt elevat i es troba en la forquilla habitual".

D'aquesta manera el cap de l'Àrea de Llengua Catalana ha volgut deixar clar que els exàmens a Andorrra no són cap excepcionalitat i que estan homologats amb els criteris que dicten les normes comunes europees. "Ningú pot dir que hi ha cabuda per a la subjectivitat i, a més, el candidat que ho desitja pot consultar l'examen juntament amb l'examinador i comprovar els punts on ha comès els errors"