El Govern obre un expedient a Naturlàndia, que no podrà obrir fins que compleixi uns requisits

L'informe dels banders ha estat tramès a la policia, que haurà d'avaluar infraccions al Codi Penal

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha fet públiques aquest dilluns les primeres conclusions sobre el fet que la setmana passada un os de Naturlàndia s’escapés i fos abatut. S’han fet dos informes, el primer del quals, dels banders, serà tramès a la policia ja que es considera que se’n poden derivar infraccions al Codi Penal. D’altra banda, i arran de l’informe dels tècnics de Patrimoni Natural, s’ha obert un expedient administratiu al parc, que pot acabar comportant sancions. De moment, es fan un seguit de recomanacions que Naturlàndia haurà de complir abans de reobrir.

D’aquesta manera, tal com ha detallat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, l’informe de Patrimoni Natural ha analitzat les condicions generals de seguretat i s’han constatat, de moment, un seguit de qüestions que caldrà solventar. Així, es determina que els animals van anar “descalçant els daus de formigó” que aguantaven la tanca elèctrica perimetral i no consta que aquesta barrera funcionés “en permanència”. També s’han constatat una “manca de manteniment que anul·lava l’efecte persuasiu de la tanca” i també s’han fet notar “incompliments” pel que fa a les “comprovacions dels tancats”.

Arran d’aquests fets, s’hauran de complir un seguit de mesures abans d’obrir el parc. Així, s’haurà de procedir al formigonat de tota la tanca perimetral i a disposar d’un seguit de certificats: un que pugui validar el funcionament de la tanca elèctrica, un altre que digui que la barrera pot suportar la sobrecàrrega que constava en el projecte quan es va autoritzar la instal·lació, que era de 1.000 quilograms. També s’haurà de certificar que els arbres es troben en bon estat per evitar que si pugen els ossos puguin trencar-se i això pugui afectar la tanca, i també hauran de retirar les ovelles per evitar “tot allò que pugui esverar els animals”.

Fins que no es compleixin aquestes mesures, segons Calvó, caldrà una “vigilància contínua” dels animals i les instal·lacions. D’aquesta manera, i tot i que Naturlàndia preveia la reobertura aquest dijous, caldrà veure si aquestes mesures estan implementades en aquesta data. Calvó ha destacat que aquestes decisions han estat notificades als cònsols. També ha recordat que l’expedient continua ara el seu tràmit per veure si deriva en una sanció.

Quant a l’informe dels banders, Calvó ha concretat que fa “una relació dels fets ocorreguts” arran de la informació que han pogut recollir en les diferents visites que han fet cada dia al parc i ara serà la policia la que haurà de determinar si hi ha una infracció penal, ja que ha destacat que no correspon al Govern determinar-ho.

A l’últim, pel que fa als protocols, la ministra de Medi Ambient ha dit que caldrà esperar a la resta d’informes per esbrinar si es van complir, però ja ha avançat que el d’avís “es va seguir”.