Societat 22/11/2017

El Govern reserva 160.000 euros per a la radioteràpia

El pressupost de l'any que ve destina una partida per a la futura unitat, de la qual encara no en sap el cost definitiu

Ana
2 min
El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, durant una reunió amb el president de l'Associació andorrana contra el càncer, Josep Saravia. / Assandca

Andorra la VellaEl Govern ha detallat, en resposta a una pregunta formulada pel conseller general liberal Jordi Gallardo, que el projecte de pressupost del 2018 inclou dues partides per al projecte d'implantació de la unitat de radioteràpia, amb un import total de 160.000 euros. Amb tot, el Govern ha explicat que encara no disposa d'una estimació total del cost d'aquest projecte, ja que l'equip de treball creat el mes de juliol ha de fer primer un diagnòstic de la situació en matèria d'oncologia i de les necessitats de la població i establir el model del nou servei integral d'oncologia, així com definir els requisits tècnics que han de tenir els equipaments de radioteràpia i els requisits arquitectònics i de les instal·lacions.

D'altra banda, una resposta escrita de l'executiu a una pregunta formulada per la consellera general independent, Sílvia Bonet, constata que les visites a domicili dels metges generalistes han resultat més econòmiques per a la CASS que el servei anterior de les permanències mèdiques. Les dades, publicades al butlletí del Consell General d'aquest dimecres, indiquen que "el cost reemborsat per la CASS i no refacturat de les visites de generalista a domicili durant el 2016 amb el recàrrec per una visita en diumenge o festiu i amb el recàrrec per una visita feta a la nit (de deu de la nit a nou del matí) va ser de 12.048,32 euros". En canvi, "el cost total per al Govern del servei de permanències mèdiques amb guàrdies nocturnes (2014) va ser de 78.150 euros i el cost per a la CASS del mateix període va ser de 25.837,17 euros". La resposta governamental afegeix que "el 2016 la CASS va pagar 226 visites domiciliàries de generalista amb majoració de festiu, 75 visites amb majoració de nit i 15 visites amb majoració de festiu i nit".

El sistema públic garanteix l’atenció sanitària dels usuaris en qualsevol horari (set dies a la setmana/24 hores), però "la modalitat sota la qual es presta aquesta atenció ha de ser la que millor doni resposta a les necessitats de l’usuari i la que es consideri en cada moment l’alternativa més eficient en l’ús dels recursos públics". Segons el contracte firmat entre la CASS i el Col·legi de Metges d’Andorra, "les visites domiciliàries dels pacients assignats als diferents metges d’atenció primària s’hauran d’atendre en el temps clínicament convenient i, en el cas que fos necessari, es podran cobrir en col·laboració amb altres metges d’atenció primària".

stats