El Govern no fixa terminis per obrir l'RN22 i marca com a prioritat un pas alternatiu

La zona afectada mesura al voltant d'uns 100 metres longitudinals, gairebé 30 metres d'alçada i entre 15 i 20 metres de profunditat

El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, ha comparegut aquest dilluns davant els mitjans de comunicació per donar a conèixer l'estat en què es troba actualment la carretera que dona accés a França des del Principat i que, dissabte passat, es va haver de tancar a causa d'una esllavissada al talús de l'RN22, a l'altura del Pont de la Mina. Després que diversos tècnics de la direcció Interdepartamental francesa de carreteres del sudoest (Dirso) hagin posat diferents testimonis per conèixer l'estabilitat de la zona, "han sortit moviments molt significatius" i existeix un alt risc per a la seguretat. A causa de la complexitat dels treballs per adequar la carretera, Cinca no ha determinat quan es restablirà el trànsit. Tot i això, el ministre portaveu ha confirmat que la voluntat del Govern és garantir tan aviat com es pugui la circulació mitjançant un pas alternatiu. 

A hores d'ara, continuen havent-hi moviments molt significatius que posen de manifest un elevat risc de col·lapse. La zona afectada mesura al voltant d'uns 100 metres longitudinals al llarg de la carretera, gairebé 30 metres d'alçada i entre 15 i 20 metres de profunditat. Per tant, Cinca ha declarat que "estem davant d'una situació complexa i que no és fàcil d'abordar perquè requereix conjugar dues qüestions fonamentals com assegurar el trànsit entre Andorra i França i, d'altra banda, garantir la seguretat de qualsevol persona que hi pugui transitar". Tanmateix, el Govern ja està treballant al màxim per solucionar aquesta problemàtica. Aquest matí, una delegació andorrana amb membres de Protecció Civil i d'Ordenament Territorial, s'han reunit al Pas de la Casa amb autoritats franceses per fer una valoració del despreniment i han visitat la zona per constatar l'afectació 'in situ'. Per tal d'estabilitzar el terreny es requerirà una maquinària especialitzada que caldrà ancorar. La verticalitat del terreny, a més, impedeix que pugui treballar més d'un giny a l'hora. 

Després de la reunió, s'ha conclòs que el tipus de terreny i la gran quantitat de terra, pedra i aigua en moviment continuat, requereixen uns treballs previs de preparació de les intervencions durant els quals la carretera ha de romandre tancada. Un cop comencin les intervencions d'estabilització, s'avaluarà si aquests treballs són compatibles amb un pas de vehicles alternatiu. D'altra banda, el cap de Govern en funcions, Toni Martí, juntament amb el síndic general, Vicenç Mateu, es troba desplaçat a París amb motiu de la trobada de comiat que ja estava prevista en agenda amb el representant del copríncep francès, Patrick Strozda i, la situació de l'RN22, ha centrat aquesta reunió. 

A més, una delegació encapçalada per Martí, el ministre d'Ordenament Territorial en funcions, Jordi Torres, i l'ambaixadora d'Andorra a França, Cristina Rodríguez, es trobaran aquest dimarts a Tolosa amb el prefecte de la regió occitana, Ethienne Guyot, per tractar aquesta qüestió i acordar una col·laboració efectiva en les intervencions. Tanmateix, Martí tractarà també aquest dimarts aquesta situació amb els caps de llista electes en les passades eleccions generals. Per últim, també està previst que el cap de Govern en funcions i el cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, es trobin amb comerciants i veïns del Pas de la Casa als quals explicaran la situació. D'altra banda, des de l'executiu han informat que els ministres Cinca i Torres s’han trobat amb el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena, així com amb el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol, per informar-los de la situació i de les conclusions de la reunió mantinguda aquest dilluns amb les autoritats franceses.

Per tal de solucionar aquest assumpte com més aviat millor, Cinca ha informat que el Govern ha demanat a les autoritats franceses que s'ampliï al màxim el període d'hores de treball, inclosos els caps de setmana. Pel que fa al trànsit de mercaderies, des del Govern s'està intentant donar totes les facilitats perquè es pugui arribar al país veí mitjançant la duana espanyola. Per tant, aquesta és la prioritat i, posteriorment, "incidirem en el transport de viatgers". Per finalitzar, Cinca ha definit aquest assumpte com "una situació excepcional que posa en relleu la feblesa de la nostra comunicació amb França".