Ira de l'alcalde de Porta per la pèrdua de terrenys en favor d'Andorra

Hugon assegura que el Principat ha guanyat "l'accés a aigua i una pista d'esquí"

L'alcalde de Porta, Marius Hugon, denuncia que durant el mes de juliol els límits entre França i el Principat d'Andorra es van moure, afegint terrenys que anteriorment eren francesos al mapa andorrà, com la meitat de la font de l'Arieja i la meitat de l'estany de les Abelletes, que en francès es coneix com el llac de Font Negre. "La pròxima vegada només han d'agafar tota la comuna, així jo també seré andorrà", va dir a diferents mitjans de comunicació francesos.

Hugon acusa a la vegada a les autoritats franceses de no fer-lo partícip de les negociacions. "No hem participat en el traçat de la frontera", va denunciar, afirmant que "a la 'maerie' tenim el pla de cadastre de Napoleó". Ja a la tardor del 2017 es va mostrar en contra de l'arribada d'una persona del ministeri d'Interior per "finalitzar la ruta" quan a ell no se li havia notificat. Per a l'alcalde, Andorra guanya "l'accés a aigua i una pista d'esquí" que abans estaven en territori francès.

Al 2001 va haver-hi una altra redefinició dels límits, on les dues administracions van arribar a acords "equitatius". En aquella ocasió, Andorra va construir el viaducte del túnel d' Envalira als terrenys que van canviar de nacionalitat. Per la seva part, l'encarregada del dossier a la prefectura dels Pirineus Orientals, Astrid Chevreuil, ha afirmat que "les reivindicacions de l'alcalde Porta s'han tingut en compte" i que, donat que compten amb el cadastre de Napoleó, podrà prendre mesures per recuperar la propietat dels terrenys entregats.

Segons Chevreuil, hi va haver "un malentès amb l'alcalde" en relació a la col·locació dels límits fronterers. Afirma que "només va ser un primer plantejament" i que "estarà convidat a la inauguració". Destaca que és una de les darreres d'Europa en estar fixades en un tractat a causa de l'" absència de guerres entre els dos estats".

Les queixes es traslladen també al costat andorrà. El cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, ha lamentat que "no es tinguessin en compte la veu de les administracions locals". Les queixes prenen importància a l'espera de la visita d' Emmanuel Macron el pròxim divendres, en un viatge que el portarà per totes les parròquies i que acabarà amb un discurs a la plaça del poble.