Més de 2.000 afectats pel brot de gastroenteritis a Catalunya

El secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha insinuat que el problema es podria haver originat en el procés d'envasament

El secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Jordi Guix, ha informat que la xifra de persones afectades pel brot de gastroenteritis detectat la setmana passada a Barcelona i Tarragona per beure aigua embotellada en bidons d'empreses ascendeix, fins ara, a 2.020. Tal com informa l'Agència EFE, encara es desconeixen les causes del brot, encara que Guix ha insinuat que el problema podria estar en el procés d'envasament, que es porta a terme a la planta d'Arinsal.

Guix ha apuntat que no es tracta que hagin aparegut nous casos d'afectats, sinó que "el metge, quan detecta un cas, no està obligat a declarar-ho si no és en el context d'un brot, i a més molts dels malalts ni tan sols han consultat un doctor", per la qual cosa la majoria de casos no s'han comunicat fins que no s'ha conegut el brot, "cosa que explica aquest moviment de xifres".

Els resultats dels cultius realitzats a diferents afectats apunten, segons ha apuntat Guix, que es tracta d'un norovirus, un microorganisme causant de la meitat de casos de gastroenteritis.

El secretari de Salut Pública ha informat que les autoritats andorranes estan duent a terme una investigació sobre com es pot haver contaminat l'aigua, els resultats de la qual seran posteriorment enviats a laboratoris catalans per comparar dues mostres d'aigua, i es calcula que el procés conclourà en un mínim de deu dies.

Villarubla manté que la planta havia passat tots els controls

El gerent d'Aigua del Pirineu, Andreu Villarubla, ha indicat que la planta havia passat tots els controls que marca la llei i que no havien observat cap problema en la línia d'envasament de les garrafes de 20 litres que proveïen a Eden Springs. Amb tot, resten a l'espera de les anàlisis bacteriològiques que s'han encomanat, els resultats de les quals arribaran a finals de setmana o a principis de la vinent. A més, Villarubla considera que una de les possibilitats és que el problema vingués del magatzem on Eden guarda les ampolles abans de ser distribuïdes.

El Govern atura tota la producció d'Aigua del Pirineu

El Govern ha informat que està col·laborant amb la Generalitat de Catalunya per dur a terme les analítiques pertinents així com en matèria de Salut. Així, les mostres extretes de la planta d'Arinsal s'han enviat a un laboratori de Girona, el mateix on s'estan analitzant les mostres de l'aigua afectada recollides per la Generalitat de Catalunya, i que els resultats es coneixeran dilluns vinent.

Paral·lelament, el Govern ha aturat tota la producció d'Aigua del Pirineu, així com la distribució d'aigua que s'hagi produït després de detectar els lots afectats. Des de l'Executiu han reiterat que la planta complia la normativa, segons els controls que s'efectuaven amb una periodicitat diària.