Societat 03/05/2019

Joan Comella, de la policia andorrana a entrenador de militars dels Estats Units

Gestiona la formació a escala europea de l'empresa Axon Enterprise

Marc R. Fort
3 min
Joan Comella, ex-agent de la policia andorrana, ara, formador d'Axon Enterprise. / M. R. F. (ANA)

Andorra la VellaJoan Comella va entrar dins del cos policial d'Andorra l'any 1995. Tot i ser una feina que li agradava, va decidir prejubilar-se l'octubre passat. Un total de 23 anys de servei destinats a protegir la integritat de la societat del Principat i també a formar tàcticament a altres policies. D'altra banda, i durant un any va ser oficial d'enllaç de l'Oficina Nacional Central de la Interpol a Andorra. Per a Comella, "Andorra és un país molt segur", però afegeix que "ha de quedar ben clar que la seguretat té un preu, i precisament, un d'ells és invertir en equip i formació pels agents". Avui dia, Comella gestiona la formació a escala europea de l'empresa Axon Enterprise, coneguda fins a l'abril del 2017 com Taser International, però que funciona des de l'any 1993. Una feina que, segons ha dit Comella, "és la meva passió formar a aquelles persones que vetllen per la seguretat dels ciutadans". En aquest sentit, Axon es dedica a protegir la integritat de les forces i cossos de seguretat, dotant-los amb armes que "lluny de ser mortals", immobilitzen a l'agressor a través d'una descàrrega elèctrica de 50.000 volts. Tot i la magnitud del voltatge, Comella ha comentat que "el fet pel qual els aparells d'Axon no representen cap perill més enllà de la immobilització d'aquell que rep la descàrrega, és a causa del molt baix amperatge, només 0,0021 ampers".

Comella no solament ha format a policies, sinó també a militars de diversos exèrcits d'arreu del món. "Fa poc vaig estar a la base militar dels Estats Units a Ramstein-Miesenbach (Alemanya), formant als instructors en la utilització d'aquest tipus de dispositius", ha dit Comella. Un dels principals mites envers aquest tipus de dispositius, és el perill que pot suposar cap a persones que duguin instal·lat un marcapassos. En aquest sentit, Comella ha assegurat que s'han fet tot un seguit de proves amb "cors de porc", que per la seva morfologia són pràcticament idèntics al dels humans. "Totes les proves no van mostrar el menor símptoma d'anomalia, tant en els que duien marcapassos com en els que no", ha ressaltat Comella.

Amnistia Internacional va elaborar un informe en el qual s'atribueixen 500 morts als Estats Units produïdes per pistoles de descàrrega elèctrica en un període de deu anys des del 2001. "En cap cas, en l'informe presentat per Amnistia Internacional s'atribueix com a únic condicionant de la mort de l'individu l'ús del taser, sinó que en tots ells ha estat per una suma de diversos factors", ha dit Comella, tot i que afegeix que "s'ha de ser previngut, no podem dir que el risc no existeix, ja que estem parlant d'aparells elèctrics, i tots ells són susceptibles a fallar en algun moment donat".

"El funcionament d'un taser és molt senzill: l'aparell va carregat amb una munició especial i, quan s'estreny el gallet, surten uns petits dards que es claven a la pell de l'individu, provocant-li tensió muscular a conseqüència d'una descàrrega elèctrica no continua durant cinc segons; després, tot torna a la normalitat sense cap efecte secundari", ha explicat Comella.

La seva tasca com a entrenador l'ha dut a viatjar per arreu del món per donar a conèixer els avantatges de la formació envers els agents i militars. França és un dels clients potencials, i Comella espera que en un futur "el Govern d'Andorra obri via a aquest tipus d'aparells com un element que garantirà la seguretat, no només del ciutadà corrent, sinó també protegirà la vida de l'agent i de l'individu que hagi de ser reduït". Utilitzar una arma de foc no és fàcil, matar a una persona, tot i ser en defensa pròpia, provoca trastorns molt greus, i la implementació del taser com a element quotidià de tots els agents de l'ordre per igual, seria molt beneficiós".

stats