L'Audiència Nacional manté Besolí i Rosell a la presó per risc de fuga

La jutgessa Lamela considera que els dos acusats, que tenen molts diners a l'estranger, poden eludir l'acció de la Justícia i instal·lar-se en un altre país

L'Audiència Nacional ha tornat a rebutjar l'excarceració de l'advocat i polític lauredià Joan Besolí i de l'expresident del Barça Sandro Rosell, investigats pel presumpte blanqueig de quinze milions d'euros de la venda de drets audiovisuals de partits de la selecció brasilera de futbol, segons informa EFE. A punt de complir-se un any des que tots dos són en presó preventiva, la secció tercera de la sala penal ha desestimat una vegada més el recurs en el qual sol·licitaven la seva posada en llibertat i que ja va ser rebutjat per la jutgessa que instrueix el procediment, Carmen Lamela.

Lamela entén que, com sosté la Fiscalia, existeix un risc de fuga "altament probable" que "frustraria" una investigació que està "pràcticament acabada", sobretot tenint en compte que tots dos acumulen grans quantitats de diners a l'estranger, fet que els portaria a eludir l'acció de la Justícia i a instal·lar-se en un altre país.

En el cas de Rosell, la Sala considera que "n'hi ha prou de veure l'informe del Ministeri Fiscal" per "no compartir el criteri de la defensa" –que va al·legar l a dilació en el temps de la tramitació del procediment i que la instrucció no hagués aportat indicis sobre els fets objecte d'investigació– per rebutjar així la seva llibertat.

En el seu informe, la Fiscalia va apuntar Rosell com el "màxim responsable d'una organització dedicada al blanqueig de capitals", ja que entre el 2007 i el 2011 va efectuar "operacions financeres tendents a ocultar" la procedència de gairebé quinze milions d'euros procedents de la Confederació Brasilera de Futbol (CDB)". A més, va participar dels beneficis mitjançant la constitució de l'empresa Üptrend, propietat d'una mercantil panamenya, a través del cobrament de 6,5 milions d'euros.

Segons la Fiscalia, Rosell, amb la resta d'investigats, disposa "amb enorme facilitat d'elevadíssimes quantitats de diners" que mou "per tot el món", i a més "manca d'un especial arrelament en el territori espanyol".

Per al ministeri públic, les activitats de Rosell a Àsia, Àfrica, Senegal i Qatar i la utilització de comptes opacs ubicades en territoris 'off shore', entre d'altres qüestions, "acrediten un risc objectiu i cert" que només la presó preventiva pot evitar.

Amb relació a Besolí, la Sala també comparteix el criteri de la Fiscalia al voltant al risc de fuga i creu que és "plenament factible" i "raonablement possible" que pugui fugir fora d'Espanya.

Per oposar-se a la seva llibertat, la Fiscalia va tenir en compte la gravetat de la pena que se li podria imposar (entre sis i nou anys) per participar en la constitució d'empreses dedicades al blanqueig i compartir, juntament amb Rosell, els beneficis d'Üptrend, en el compte de la qual es van rebre "més de vuit milions d'euros de comissions il·lícites" que després es van blanquejar.

A més, en el seu informe, la Fiscalia va enumerar una sèrie de mercantils de les quals va ser administrador i els moviments de diners, procedent de comissions il·legals, que s'hi van detectar.