L'EENSM i Andorra Lírica posen en marxa un projecte conjunt vinculat a l'òpera

A través d'un acord de col·laboració, els usuaris del taller de música podran assistir a les representacions operístiques de la temporada i rebran classes específiques sobre aquest estil

Aquest dimecres al matí s'ha presentat oficialment l'acord de col·laboració entre l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) i l'associació Andorra Lírica. Amb aquest conveni, que se signarà properament, l'EENSM continua endavant amb la idea d'ampliar les seves accions i diversificar les activitats que proporciona als usuaris, a través de convenis i col·laboracions amb institucions i entitats del Principat.

L'acord amb Andorra Lírica, d'una banda, té l'objectiu de contribuir a la inclusió de les persones amb discapacitat a la vida social del país, de manera que els usuaris dels tallers de música de l'EENSM podran assistir a les òperes programades per la Temporada d'Òpera d'aquest any. La primera serà 'Elisir d'amore', que es representarà el cap de setmana del 27 i 28 de gener.

La directora de l'EENSM, Celine Mandicó, ha explicat que aquest projecte de col·laboració serà un punt més d'apropament a la música pels usuaris del taller. A banda de fer partícips els usuaris de l'escola a les òperes, gràcies a les classes que s'impartiran, podran entendre millor aquest gènere i veure com es viu la música des d'aquesta àrea. 

D'altra banda, i per tal de fomentar l'aprenentatge musical dels usuaris del taller de música amb un projecte pedagògic vinculat a l'òpera, la fundadora de l'associació Andorra Lírica, Jonaina Salvador, impartirà algunes classes als usuaris del taller que s'han interessat per conèixer aquest estil musical. De moment són una vintena. Es faran un mínim de tres tallers, abans de cada espectacle operístic que hi ha programat, tot i que podrien ser més. En aquests tallers s'explicaran qüestions del món de la música en general i de la lírica en particular i també es faran algunes activitats pràctiques. Aquest dijous hi haurà el primer d'aquests tallers. Salvador s'ha mostrat il·lusionada en poder fer aquesta petita aportació i ha explicat que quan van conèixer el projecte musical de l'EENSM els hi va interessar molt poder tirar endavant una proposta conjunta, ja que la música és una "eina de desenvolupament personal".

Pel professor del taller de música de l'EENSM, Juli Barredo, una de les parts essencials de la cultura en general i de la música en particular són les emocions i els sentiments, i ha assegurat que els usuaris amb els quals treballa cada setmana, "si una cosa tenen a flor de pell són sensacions i emocions". Barredo ha explicat que aquest acord de col·laboració és més una oportunitat per a la gent del voltant que pels mateixos usuaris de l'escola, de veure les grans capacitats que tenen, així com la gran capacitat de desenvolupar-se "en un àmbit tan emotiu com és la música". El professor del taller de música s'ha mostrat content de poder treballar amb Jonaina Salvador i espera que la col·laboració tingui una llarga durada i que cada cop sigui més estreta.

El conseller de Cultura del comú de Sant Julià de Lòria, Josep Roig, ha celebrat l'acord de col·laboració i ha dit que "dona sentit a una finalitat importantíssima i irrenunciable: fer accessible l'art i la cultura a tothom". Roig ha recordat que des del comú lauredià ja hi ha hagut altres col·laboracions amb l'EENSM, com el taller de ceràmica i que aquestes activitats "s'haurien de convertir en quelcom habitual i rutinari". El conseller ha assegurat que des del comú de Sant Julià posaran tots els esforços perquè sigui així.

Una altra de les iniciatives derivades del conveni és l'activació d'una 'fila 0' en benefici de l'EENSM a la representació de l'òpera 'Elisir d'amore'. El termini de donacions està obert des d'aquest dimecres i fins al 29 de gener, l'endemà de la representació. Tot el que es recapti es destinarà al projecte pedagògic musical de l'escola, patrocinat per Andbank.

La voluntat final d'aquesta col·laboració entre l'EENSM i l'associació Andorra Lírica és poder fer partícips als usuaris dels tallers de música d'algun dels espectacles d'òpera programats per aquesta temporada 2018. Primer, però, cal veure com funcionen els tallers.