L'advocada andorrana de Besolí diu que estan "lluitant contra molins de vent"

Destaca que el seu defensat es troba en unes condicions "inhumanes" després de vuit mesos de presó preventiva

L’advocada andorrana de Joan Besolí i Sandro Rosell, Anna Solé, ha estat entrevistada aquest dimecres al matí a RAC1 en relació a una comissió rogatòria que va tenir lloc el mes de desembre a l’Audiència Nacional de Madrid i en què hi va haver un incident amb l’idioma en què s'expressaven. En el marc d’aquesta entrevista, Solé ha denunciat les condicions “inhumanes” en què es troba Besolí, ja que en vuit mesos de presó provisional no ha pogut veure el seu fill, que arran d’un accident laboral va patir una lesió medul·lar irreversible. “Estem lluitant contra molins de vent”, ha destacat la lletrada, que ha assegurat que “jurídicament” no se sustenta la presó provisional en què es troben tant Besolí com Rosell, i més tenint en compte que del que se’ls acusa és un delicte econòmic (blanqueig de diners) en què “no hi ha cap perjudicat” ja que la Confederació Brasilera de Futbol ha renunciat a reclamar. Cal recordar que se’ls investiga per blanqueig tant a Andorra com a Espanya, amb causes obertes en ambdós països.

Solé ha destacat que Besolí va conèixer la “irreversibilitat” de la lesió del seu fill a la presó i tot i que ha posat a disposició la nacionalitat andorrana “per poder sortir i estar amb la seva família” se li ha negat argumentant que es tracta “d’una maniobra” i que hi ha “risc de fugida”. “Aquestes són les realitats d’avui en dia”, ha manifestat l’advocada, apel·lant al fet que la gent s’imagini en quina situació de “desesperació” es troba Besolí. És més, ha afegit que ha hagut de ser el seu fill qui “ha fet un esforç límit” per anar a veure el seu pare a la presó de Soto del Real.

Tal com s’ha detallat en l’entrevista, al desembre, i segons va avançar 'Crónica Global', la batlle, Canòlich Mingorance, i el fiscal general, Alfons Alberca, van traslladar-se fins a l'Audiència Nacional per interrogar l'expresident del Barça i el seu soci a Andorra. Es tractava d'una declaració en el marc d'una investigació per part de les autoritats judicials andorranes, que fa dos anys que treballen en aquest tema.

A la sala hi havia la jutge Carmen Lamela, que instrueix el cas a l'Audiència Nacional i que manté Rosell a la presó de Soto del Real des del mes de maig. Lamela no era la protagonista, però quan Rosell i Besolí van començar a respondre en català la jutge va saltar per frenar-los. "Això és Espanya, ha de parlar en espanyol", va exclamar Lamela, que va recriminar a Rosell i Besolí que haurien d'haver portat un traductor jurat si volien expressar-se en català. Solé ha destacat que "a Andorra l'idioma oficial és el català i la instrucció d'una causa andorrana es fa en català. Joan Besolí, que és andorrà, va demanar expressar-se en català perquè estava molt nerviós, i la senyora Lamela va insistir: 'Això és Espanya, i s'ha de parlar en espanyol'”. L’advocada ha recordat, però, que Lamela ha "estat quatre anys treballant a Barcelona i segur que entén el català". "No li va donar la gana aquell dia que es parlés en català", ha sentenciat.