L'ampliació de l'escola de segona ensenyança de Santa Coloma, en marxa a l'estiu

S'ha escollit el projecte de l'arquitecte Marc Monegal, que incorpora elements amb fusta, i tindrà un cost de 3,5 milions d'euros

El Govern ha seleccionat el projecte de l'arquitecte Marc Monegal –que ha estat premiat amb 15.000 euros– per a la construcció de l'ampliació de l'escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma. L'objectiu de la reforma és poder agrupar tots els alumnes de segona ensenyança de la capital en un mateix edifici, tenint en compte que fa sis anys que una part dels estudiants estan situats al centre de Ciutat de Valls, i deixar d'utilitzar les aules del subsòl que no tenen llum natural. 

Així, tal com ha explicat el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, l'edifici guanyarà 2.500 metres quadrats amb 18 noves aules i un pati cobert de 800 metres quadrats, de manera que s'incrementarà la capacitat màxima del centre fins a 1.200 alumnes. Les obres tindran un cost de 3,5 milions d'euros i començaran a l'estiu. La nova edificació continuarà construint-se durant el curs escolar, i tant aquest estiu com el vinent es duran a terme els treballs que no es puguin compaginar amb el període escolar. 

L'arquitecte ha explicat que es duplicarà la nau est de l'edifici amb dues zones d'aulari, de manera que es passaran les aules existents a tocar de la façana interior i s'ubicaran les noves aules a la façana que dona al carrer. Això requereix la creació d'una nova comunicació vertical, que des del punt de vista exterior, dotarà el centre d'un element singular, recobert de fusta. També s'introdueix la fusta, per donar més calidesa a l'edifici, al pati superior i en alguns elements de les aules. 

Marc Monegal també ha avançat que s'han fixat com a objectius mantenir el component horitzontal del centre actual, reforçar la llum natural a les aules i potenciar l'eficiència energètica d'almenys la zona d'ampliació.

En paral·lel al projecte, la cònsol major d'Andorra la Vella també ha recordat les actuacions que s'estan impulsant per millorar tota la zona del centre escolar. D'una banda, la construcció del carrer de la Plana, que començarà a finals de febrer amb un cost de 800.000 euros, per assegurar l'accés dels infants a l'escola a través d'una voravia. D'altra banda, abans que comencin les obres del carrer s'obirà un nou aparcament de 72 places per donar servei a tots els usuaris del centre. L'espai, que funcionarà com tots els altres aparcaments de la parròquia, ja està enquitranat i en breu s'hi col·locarà la barrera. Així, la previsió és que desaparegui l'espai davant del centre ara habilitat com a aparcament per als docents, i Marsol ha dit que això permetrà "una entrada més noble a l'escola" i pacificar la zona. Un altre dels projectes que contribuiran a millorar la zona de Santa Coloma és el parc fluvial, la primera fase del qual s'iniciarà a tocar del centre escolar, un cop es convoqui el concurs d'idees.

Per tot plegat, el cap de Govern, Toni Martí, durant la visita que ha fet aquest dilluns al centre, ha celebrat la bona coordinació entre les dues administracions per millorar la zona de Santa Coloma i un dels centres escolars més importants del país. El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, també present a l'acte, ha dit que aquesta obra, després d'assolir el repte d'acabar amb tots els prefabricats del país, és un pas més per tenir totes les infraestructures escolars segons els estàndards de qualitat requerits.