L'hostaleria es llança a la recerca de personal qualificat i amb formació acadèmica

La presidenta d'Autèntics Hotels d'Andorra, Cristina Canut diu que els falten treballadors preparats

El sector de l'hostaleria i la restauració necessita gent qualificada i amb formació acadèmica. Així ho ha manifestat la presidenta d'Autèntics Hotels d'Andorra, Cristina Canut, tot recordant que "la majoria del personal el formem nosaltres mateixos; ens falta gent formada". Canut ha explicat que els cal personal per a la sala dels restaurants, la cuina però també per a les recepcions, els programes de reserves i les tasques administratives.  L'associació hotelera ha firmat aquesta setmana un acord amb el Lycée Comte de Foix d'Andorra la Vella  per afavorir la inserció professional dels estudiants del centre educatiu del sistema francès.

El Lycée ofereix una sèrie de batxillerats professionals i, segons Cristina Canut, "els perfils que preparen, excepte el dels estudis de comerç, van bé per al nostre sector". Malgrat la qualitat de l'ensenyament i les sortides laborals, hi ha un aspecte per resoldre i és el dels alumnes que abandonen la professió. Per a Canut, el motiu "és la falta de motivació i el desconeixement de la projecció laboral, cosa que fa que acabin treballant en altres sectors d'activitat". Molts dels abandonaments són a causa de l'horari, un tema del qual n'és conscient la presidenta dels Autèntics Hotels d'Andorra. "Els horaris es poden adaptar, fer rotacions o fer uns horaris seguits; el gran objectiu, el gran repte és disposar de gent motivada".

La Llei de classificació hotelera, les demandes dels clients i les al·lèrgies alimentàries fan que sigui necessari disposar de personal preparat, com reconeix Canut. "La majoria de personal que tenim no té formació acadèmica i els costa adaptar-se a les innovacions. A més, hi ha el tema de les al·lèrgies, dels vegans i dels celíacs". El fet que Andorra sigui un país turístic amb molts visitants estrangers també exigeix que els professionals de sala als restaurants parlin diversos idiomes, molts d'ells procedents de França i d'Espanya. Els alumnes que fan formació professional al Lycée dominen perfectament els dos idiomes, a banda de l'anglès o del portugués i òbviament del català.