Societat 13/09/2016

Llatinoamèrica ens parlarà a través del cinema

9 obres cinematogràfiques es projectaran al Teatre Comunal durant aquest mes de setembre i fins l’1 d’octubre en un cicle iberoamericà que s’inclou dins els actes de la Capitalitat

Ana
2 min
Llatinoamèrica ens parlarà a través del cinema

Andorra la VellaNou obres cinematogràfiques es projectaran al Teatre Comunal durant aquest mes de setembre i fins l’1 d’octubre, en un cicle iberoamericà que s’inclou dins els actes de la Capitalitat. Amb la col·laboració de les ambaixades, el cònsol menor d’Andorra la Vella ha destacat que l’objectiu és “promoure la diversitat cultural d’Amèrica Llatina”. Per a la programació, la iniciativa ha nascut amb l’impuls del Cineclub de les Valls que va proposar aquesta activitat coincidint amb la convocatòria de subvencions per la programació d’activitats per ser Capital Iberoamericana de la Cultura.

En aquest sentit, l’Ambaixada espanyola participa de la iniciativa també com a promotora, ja que la idea va néixer en paral·lel, “vam plantejar unir esforços i hi ha hagut una feina de coordinació entre les entitats” ha explicat l’ambaixador. En aquest cas, doncs, hi ha hagut la planificació conjunta dels films per part de l’Ambaixada d’Espanya i el Cineclub que ha comptat amb la implicació de les ambaixades, que han cedit part dels drets de reproducció dels films.

Segons Manuel Montobbio, ambaixador d’Espanya a Andorra “hi ha una comunitat iberoamericana constituïda per estats, però també hi ha un espai iberoamericà comú entre les societats”, que ha qualificat com un espai cinematogràfic comú, “no es tracta d’una mostra d’Iberoamèrica, sinó la mirada iberoamericana a través dels grans temes”.

Segons Inés Sànchez, vicepresidenta del Cineclub de les Valls, la prograamció de cinema iberoamericà és habitual en la programació que prepara l’entitat, però “en aquest cas hem fet una marató”. En aquest cas, però, es tracta de donar a conèixer “un cinema desconegut”, i que sigui recent. Entre els films que es podran veure hi ha la producció boliviana ‘Insurgentes’, de Jorge Sanjinés, que narra una història sobre la colonització espanyola a Bolívia, el film dominicà ‘La família Reyna’, el documental-ficció ‘Cidade de Deus’, que ja havia estat projectada pel Cineclub i que en aquesta ocasió es tornarà a projectar, aprofitant que al 2015 es va fer la segona part del film, on es repassa la vida dels actors amateurs residents de les faveles de Rio i que havien participat com a protagonistes de la primera edició del film.

El 21 de setembre, es podrà veure ‘El Clan’, una producció argentina del director Pablo Trapero que ha recorregut la majoria de festivals internacionals importants guanyant el Lleó de Plata a Venècia, i el premi del públic a l’Havana. El 23 de setembre serà el torn de ‘El club’, del director xilè Pablo Larrain. Des de Colòmbia arriben ‘Los Hongos’ i ‘El Abrazo de la serpiente’, o la producció espanyola-veneçolana ‘Azul no tan rosa’, que va ser Premi Goya 2013. El 30 de setembre serà el torn de la mexicana ‘La calle de la amargura’, del director Enrique Ripstein, i l’1 d’octubre acaba el cicle amb dos documentals que comptaran amb la presència del director Pepe Vidal, que participarà en el cinefòrum posterior.

stats