“M'agradaria que Catalunya algun dia fos com Andorra”

Amb motiu de la celebració del 25 anys de la Constitució, i com es fa des del 2012, l'antic i el nou Consell General romanen oberts al públic i s'ofereixen visites guiades gratuïtes cada mitja hora

“A mi la història m'encanta, envejo Andorra, m'agradaria que algun dia Catalunya fos com el país dels Pirineus”, en referència al procés independentista que està vivint el poble català. La Rosa és una turista de Barcelona que va arribar aquest dilluns al país i aquest dimarts a la tarda s'ha decidit a aprofitar les portes obertes de la Casa de la Vall i el Consell General per visitar l'antic i el nou hemicicle de la sobirania andorrana. “El que hauria de fer el Principat és promocionar molt més els temes culturals i la història”, ha apuntat la turista, que es mostra molt contenta i satisfeta de la visita. “És preciosa la Casa la Vall i és molt diferent a qualsevol altre parlament que he vist”.

Amb motiu de la celebració dels 25 anys de la Constitució, i com es fa des del 2012, l'antic i el nou hemicicle romanen oberts al públic i s'ofereixen visites guiades gratuïtes cada mitja hora. Aquest dimecres, dia que es va celebrar el referèndum per aprovar la Carta Magna al 1993, també hi haurà portes obertes dels dos edificis, des de les deu del matí fins a les dues del migdia. “És molt interessant veure com ha sobreviscut un país tan petit i com s'ha posat el dia per mirar cap al futur”, ha explicat Luis Miguel, un cop ha acabat la visita guiada.

El lloc on està la Casa de la Vall i el Consell General, el paisatge que l'envolta i les vistes són un element que també li donen un caràcter propi i molt simbòlic, explica Miguel. “Per mi és un miracle que un país de 70.000 persones tingui tants anys d'història”.

Per la Rosa, una pantalla amb una explicació ràpida de la història del país abans de començar a conèixer l'edifici ajudaria a estructurar les idees i facilitaria la creació de dubtes i preguntes per fer als guies. Una recomanació que ha deixat anar als responsables de les visites, un cop s'ha acabat. En cadascun dels racons, sobretot al nou hemicicle, els visitants els immortalitzaven amb les càmeres del mòbil. Al llarg del dos recorreguts, que duren uns trenta minuts cadascun, els guies expliquen la història del país i les especificitats de cadascun dels edificis. “És realment sorprenent i molt divertit de conèixer”, ha explicat la Sandra, amb un marcat accent anglès.

La subsíndica general, Mònica Bonell, ha expressat que encara està per veure si el fet de la data assenyalada dels 25 anys de l'aprovació de la Constitució fa créixer o mantenir l'afluència de públic als actes de celebració. “Les portes obertes i els actes infantils acostumen a ser els més concorreguts”, ha indicat. “Es tracta –ha afegit– de donar a conèixer la institució i apropar-la a la població i als turistes”.