Societat 19/02/2019

Manifestació conjunta d'Stop Violències i Acció Feminista pel 8 de març

L'associació denuncia “manca de drets laborals per les treballadores d'Andorra” i demana “mesures reals i efectives”

Ara Andorra
2 min
Primera marxa a Andorra per commemorar el dia internacional contra les violències envers les dones. / T. N.

Andorra la VellaL'associació Stop Violències ha convocat aquest dilluns una manifestació pel proper 8 de març amb motiu del dia internacional de la dona treballadora. Una convocatòria a la qual ràpidament s'hi ha sumat Acció Feminista. “Ens hi afegim des de ja, sempre som i serem al costat de la defensa dels drets de les dones”, ha expressat la presidenta de l'entitat, Antònia Escoda. D'aquesta manera la manifestació, que començarà a dos quarts de nou del vespre a la plaça Guillemó i que acabarà a la plaça de la Rotonda, comptarà amb l'organització i la participació activa de les dues principals associacions feministes del país. La recent decisió encara ha deixat serrells per parlar entre ambdues entitats, com la lectura d'un manifest conjunt o les pancartes que es lluiran.

En el decàleg de motius que ha expressat Stop Violències via xarxes socials l'associació denuncia “manca de drets laborals per les treballadores d'Andorra” i demana “mesures reals i efectives”. Consideren insuficients els incentius a les empreses per a què siguin igualitàries, ja que no és “una obligació per a elles” i demanen que Andorra sigui membre de l'Organització Internacional del Treball (OIT) perquè signi i ratifiqui l'article que regula el treball domèstic i de cures. Reclamen la necessitat d'impulsar lleis específiques d'assetjament i violència sexual a la feina que “protegeixin i facilitin vies per denunciar” així com una pensió vitalícia i independentment de l'edat en cas de viudetat.

Denuncien la “triple discriminació” que pateixen al país les dones temporeres i migrades des de l’Amèrica Llatina “amb treballs que poden fregar l’esclavitud, amb un menor sou i pitjors condicions laborals”. L’entitat també exigeix “que es facin inspeccions laborals per vetllar perquè totes les dones tinguem condicions dignes de treball”. Per reforçar les reclamacions recorden que les dones representen el 70% del treball no qualificat i que treballen quatre vegades més a temps parcial que els homes. Destaquen que durant el 2018 es van fer un total de 500 actuacions policials per “desavinences en la parella”, unes dades que representen el 5% de la realitat perquè consideren que la majoria d'agressions es donen a casa o amb coneguts.

Finalment exigeixen la despenalització de l'avortament, subvenció de les tècniques de reproducció assistida per ser mares i baixes de maternitat dignes i respectuoses.

stats