Martí confia en escurçar els terminis del pas alternatiu a l'RN22

El director de la Dirso és optimista amb l'evolució dels treballs, però estima que es poden allargar tres setmanes més 

"S'està treballant al ritme i calendari previst i una mica més". Amb aquestes paraules el cap de Govern en funcions, Toni Martí, acompanyat pel ministre d'Ordenament Territorial en funcions, Gilbert Saboya, i el cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, ha definit la primera fase dels treballs que s'estan duent a terme a l'RN22 i que, un cop finalitzats, permetran la creació d'un pas alternatiu de vehicles. Martí ha indicat la importància que tindrà la reunió amb les autoritats franceses el pròxim 13 de maig, ja que hauran passat "cinc o sis dies més" i es podrà concretar "si podem tenir bones notícies". Per tant, segons el cap de Govern en funcions, dilluns vinent "es podrà confirmar una data més clara per tornar a obrir" aquesta via alternativa amb un sol sentit de circulació i que, a hores d'ara, compta amb un termini estimat de finalització de quatre setmanes. 

Tot i això, Martí ha alertat que "de la mateixa manera que s'ha guanyat es pot perdre" i, a més, "això és una primera fase i per a nosaltres el més important és que es faci el més ràpidament possible". La segona fase fa referència a l'estabilització del terreny i la seva durada dependrà "de com quedi el sanejament de la primera". Per tant, "la millor mesura per Andorra és que es tardi el mínim possible" i "s'estan posant tots els mitjans necessaris" per accelerar els treballs. A més, "vam planificar aquesta reunió després de quinze dies del malaurat accident i, aleshores, és quan podrem concretar si estem parlant de pocs dies o de setmanes". 

D'altra banda, després de la reunió de l'executiu d'aquest matí, el cap de Govern en funcions també ha traslladat als consellers generals de les diferents formacions polítiques les propostes presentades i els ha explicat que l'executiu té la voluntat d'impulsar diferents accions mentre no es formi el nou govern, ja que hi ha mesures que aquest dimecres "estarem en predisposició d'anunciar" perquè "no necessiten canvis legislatius". Les que sí que ho necessiten, però, s'hauran de consensuar i ser aprovades per la majoria del Consell General, i és per aquest motiu "que he parlat amb els caps de llista" per tal d'analitzar qüestions com les cotitzacions a la CASS o campanyes de suport per al Pas de la Casa treballades, conjuntament, amb Andorra Turisme, i que "s'aplicarien de manera retroactiva per tal de pal·liar els danys que ja ha ocasionat aquest tancament". 

Pel que fa a les mesures immediates, "hi ha qüestions logístiques que es poden fer i que ja s'han fet". Des del punt de vista duaner, l'horari de tramitacions s'amplia dues hores, passant l'hora de tancament de les 17 a les 19 hores. En aquest sentit, Martí ha agraït "la bona predisposició dels duaners espanyols per posar més mitjans". Pel que fa als comerciants del Pas, ha indicat que "hem de mirar amb quines persones parlem, per això ens estan acompanyant directius de la CASS", tot i que és una "evidència" que "el nostre posicionament és molt positiu" per a ells. 

D'altra banda, el director de la direcció Interdepartamental francesa de carreteres del sudoest (Dirso), Hubert Ferry-Wilczek, també veu amb optimisme l'evolució dels treballs, ja que s'estan trobant amb un material menys dur del que es pensaven al començament. Tot i això, ha estimat que els treballs s'estendran tres setmanes més a part d'aquesta, és a dir, un total de quatre setmanes, què és la previsió inicial. A més, ha negat que aquesta sigui una carretera oblidada per França i aquests treballs, segons el director, en són una mostra.