Societat 17/07/2018

Martí es marca per a aquest estiu l'objectiu de salvar la marca Grandvalira

Els preparatius per a les finals de la Copa del Món segueixen els terminis previstos i també la plataforma, que ha patit modificacions en el "model constructiu", explica Blanch

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, contempla l'estat de les obres de construcció de la plataforma de Soldeu. / C.G. (ANA)

SoldeuParlant la gent s’entén. En això confia el cap de Govern, Toni Martí, pel que fa a una possible ‘reconciliació’ en el si de Grandvalira, entre Ensisa i Saetde. Martí ha anunciat, per aquest final de juliol i també durant l’agost, converses entre totes les parts perquè “una marca de prestigi internacional no es perdi” a finals de l'any vinent. És la seva responsabilitat com a cap de Govern, ha afegit, i per tant la voluntat de l'executiu és la de contribuir a que s’arribi a una entesa al llarg d’aquest estiu.

Una entesa que permeti que les finals de la Copa del Món, que tindran lloc a les pistes Avet (sector Soldeu) i Àliga (sector el Tarter), de l’11 al 17 de març del 2019, no sigui el darrer gran esdeveniment de Grandvalira com a marca única. Un esdeveniment pel qual queden vuit mesos i que segueix els terminis previstos, ha assegurat el cònsol major de Canillo i president del comitè organitzador d’aquestes finals, Josep Mandicó. “Tot segueix el seu ritme”, ha garantit, pel que fa a tota la preparació i també pel que fa a la plataforma de Soldeu, la qual ha iniciat la seva fase final i estarà acabada a finals de novembre.

Precisament, i pel que fa a l’edificació d’aquesta plataforma, el director general del comitè organitzador de les finals de la Copa del Món, Conrad Blanch, ha parlat dels canvis en el “model constructiu” que s’han aplicat, i que n’han “millorat” el resultat final. S’ha modificat el model dels fonaments, substituint els pilars inclinats per un de sosteniment de cables. El motiu és que si s’optava per la primera opció s’havien de fer uns “fonaments faraònics” i, a més, s’hagués pogut produir un “greu problema mediambiental” perquè s’hauria hagut de construir una plataforma sobre el riu, que hagués afectat el bosc, ha explicat Blanch.

En qualsevol cas, Blanch ha indicat que la imatge externa d’aquesta plataforma, tal com s’ha presentat en diverses ocasions, no pateix modificacions, ni tampoc la seva volumetria.

Tornant a l’esdeveniment de les finals de la Copa del Món, el director general del comitè organitzador ha avançat que la inauguració tindrà lloc el dia 12 de març a Soldeu, i que comptarà amb un ‘mapping’, espectacle de llum i so i focs artificials. La població i seguidors la podran veure també des d’unes pantalles que s’instal·laran a Andorra la Vella “per portar l’esdeveniment” a tot el país. Pel que fa al sorteig de dorsals, es farà a Canillo en un acte a l'aire lliure.

A partir del mes de setembre s’iniciarà la campanya de promoció publicitària de les finals, sobretot a Espanya i França. També es llançarà un videojoc per poder emular els esquiadors. Finalment, Blanch ha informat que a l’octubre membres de la Federació Internacional d’Esquí vindran al país per fer “l’examen final” de les instal·lacions i signar el contracte que confirmi que Andorra acollirà un dels esdeveniments esportius més importants de la seva història.

Esquiadors andorrans?

Per la seva part, el nou president de la Federació Internacional d’Esquí, Josep Pintat, ha confiat que les finals comptin amb representació andorrana, en la modalitat per equips. Hi ha esquiadors que “tenen opcions de ser-hi”, però dependrà de la feina feta durant la temporada i de si les lesions els respecten.

stats