Martina per a les nenes i Leo, Martí i Iker per als nens, els preferits del 2018

Per sota d'aquests noms hi trobem Lucas, Àlex i Pol, Jana, Emma i Lucia

Decidir el nom d'un fill o d'una filla no és tasca fàcil. Alguns ho tenen clar des del principi, però a d'altres els costa escollir, i fins i tot encara no ho saben en el moment del part. La disparitat de possibilitats és infinita, i més en l'actualitat, on s'han incorporat a l'onomàstica tradicional noms d'altres llengües, o fins i tot noms inventats. Es veu aquesta tendència sobretot en els noms de nens que van escollir els pares i mares d'Andorra durant el 2018. El rànquing dels més posats té un triple empat, amb dues propostes que no són noms catalans: Leo i Iker que, juntament amb Martí, van ser els preferits. Mentre que Martina, un clàssic dels darrers anys, s'erigeix com a opció més escollida per a les nenes.

No hi ha una preferència clara entre els nens, i el rànquing està molt disputat. De fet, malgrat ocupar els primers llocs de la llista, Leo, Martí i Iker es van posar només set vegades l'any passat, segons dades facilitades pel Govern i extretes de la memòria del Registre Civil. Per sota d'aquests tres noms hi trobem Lucas, Àlex i Pol, que van ser escollits cinc vegades l'any passat, i Biel, Dylan, Jordi i Marc (que acostumava a ocupar la primera posició fa uns anys), escollits quatre vegades. Un nom internacional, Eithan, va ser l'escollit per al primer nadó de l'any.

Per a les nenes, Martina sí que destaca més: va ser el nom escollit per a vuit pares i mares. Jana, Emma i Lucia la segueixen i van ser escollides cinc vegades. Ja per sota, Ona i Chloé, quatre vegades, i Valentina, Luna, Noa, Alba i Lola, tres vegades.

La resta ja queda molt repartit. I surten de les primeres posicions opcions que fins fa poc eren preferides, com Jan, Nil i Aleix per als nens, o Aina, Júlia i Laia per a les nenes. Maria, la reina de fa uns anys, ja pràcticament no surt a aquestes llistes.

Cal recordar que l'any passat van néixer 543 nens i nenes al país segons les dades del departament d'Estadística, la xifra més baixa dels últims 30 anys.