Medi Ambient posa en marxa un sistema de reserves únic per als refugis de la Coronallacs

Els usuaris poden contractar dos forfets per fer la ruta entre el 15 de juny i el 30 de setembre

El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha posat en servei aquest dimecres la central de reserves dels refugis guardats de la Coronallacs, una ruta de senderisme promoguda pel Govern i Andorra Turisme, amb la col·laboració de FEDA i els comuns d'Escaldes-Engordany i la Massana. El responsable de camins i refugis del departament de Medi Ambient, Albert Pla, ha exposat que aquesta creació permetrà promoure el turisme de muntanya i els refugis del Principat mitjançant la reserva en línia de l'allotjament a totes aquelles persones que vulguin fer aquest itinerari que uneix els quatre refugis guardats del país: el de l'Illa, el de Juclà, el de Sorteny i el del Comapedrosa. 

La central de reserves en línia oferirà dos forfets per fer la ruta entre el 15 de juny i el 30 de setembre, ambdós amb sopar, dormir i esmorzar inclosos. Aquest fet permetrà que els usuaris "no hagin d'anar als quatre refugis i fer les reserves i les complicacions de calendaris que això pot representar". D'aquesta manera, el primer forfet integra les cinc etapes, amb les quatre mitges pensions corresponents, a una per cada refugi, per un import de 162,10 euros. El segon, que "és més 'runner'", aplega també les cinc etapes de la ruta però amb dues mitges pensions. Aquest forfet ofereix dues opcions d'allotjament: als refugis de l'Illa i Sorteny per un import de 84,10 euros; i als refugis de Juclà i Comapedrosa per 78 euros. Per tant, a partir d'aquest dimecres, ja hi ha "un botó de reserva" al web  www.coronallacs.com, des d'on s'arriba a un "entorn de pagament segur". 

Una altra de les millores de cara a l'edició del 2019 és que l'oficina de turisme d'Escaldes-Engordany oferirà als usuaris de la Coronallacs un indret on dutxar-se gratuïtament en acabar la ruta, que estarà situat al centre esportiu de la parròquia, i un abonament de cinc dies d'aparcament per un import de 30 euros. Per la seva banda, el comú de la Massana també ha col·laborat en la millora de la ruta de senderisme amb la fixació d'un punt d'aigua potable a l'exterior del restaurant Coll de la Botella, a Vallnord, que els excursionistes podran fer servir per hidratar-se. 

La Coronallacs consta de cinc etapes d'entre 13 i 22 quilòmetres diaris per un recorregut senyalitzat que segueix la ruta del GRP (Gran Recorregut País), i destaca per passar pels tres vedats de caça d'Andorra (Xixerella, Enclar i Ransol/Sorteny), pels parcs naturals del Principat (Comapedrosa i Sorteny) i per la vall del Madriu-Perafita-Claror. El recorregut, de 92 quilòmetres i 6.449 metres de desnivell, també passa per una vintena de llacs i pels peus dels pics més alts d'Andorra: Comapedrosa (2.946 metres), Estanyó (2.915 metres) i la Serrera (2.913 metres).