Menys pernoctacions, però nits a un preu més car

La Unió Hotelera calcula que la mitjana d'ocupació ha estat del 85%, però encara falta comptar les reserves d'última hora

Menys gent, però preus més alts. El dimarts de la setmana passada, els associats de la Unió Hotelera (UH) tenien habitacions venudes i reservades que representaven un 85% d’ocupació de tota l’oferta disponible, segons ha recordat el portaveu de l’UH, Manel Ara. Amb tot, Ara ha matisat que encara falten per verificar les reserves d’última hora, ja que a partir de dimecres va arribar clientela que havia decidit pernoctar al Principat. El portaveu hoteler ha explicat que en els pròxims dos dies es recopilaran les dades reals i aleshores es podrà el percentatge real, que potser ronda o supera el 90%.

Les parròquies altes sí que han registrat un cent per cent d’ocupació, ja que la majoria del turisme que ha vingut aquests dies de Setmana Santa ho ha fet per aprofitar els últims dies de neu, ja que les condicions de les pistes són excel·lents. El dubte està en l’ocupació de les parròquies centrals i de Sant Julià de Lòria. El tipus de clientela ha estat de proximitat, sobretot de Catalunya i altres punts d’Espanya, ja que en aquestes dates el turisme rus i britànic ja no es desplaça al Principat, ha puntualitzat Ara.

Tot i que l’any passat per Setmana Santa sí que es va arribar a un ple total d’ocupació, Ara ha argumentat que enguany s’han pogut apujar el preu de les habitacions i, per tant, una cosa ha compensat l’altra, fins i tot, ha beneficiat els negocis. El bon temps que ha fet aquests dies, amb excepció d’algun dia rúfol, ha afavorit les reserves d’última hora. De fet, el degoteig d’entrada de vehicles per les dues fronteres ha estat constant i a Ara li consta que dissabte hi havia turistes buscant on dormir en hotels d’Andorra la Vella.

Precisament, tant l’entrada com la sortida del Principat, per les dues fronteres, ha estat molt més tranquil·la del que s’esperava. La previsió era que per Setmana Santa entressin al país 88.000 vehicles. A l’espera de les dades oficials, s’intueix que el nombre serà molt menor. Dissabte i diumenge van ser els dos dies més complicats, amb cues d’entrada pel riu Runer de fins a 16 quilòmetres, però, en general, l’entrada i la sortida ha estat bastant fluida, amb retencions i circulació densa però sense el caos d’altres vegades.