Societat 17/12/2018

Més de 600 persones protesten contra la situació social del país

L'organització xifra en un miler la participació, que ha servit per rebutjar la reforma laboral i reclamar altres reivindicacions al crit de “fora DA”

Miquel Margalef
2 min
Aquest era l'aspecte de la concentració vist des de les alçades. / M. M.

Andorra la VellaEn una mobilització sense gaires precedents al país, més d'unes 600 persones s'han aplegat aquest dilluns al vespre a l’avinguda Meritxell-passatge Biscariet per mostrar el seu rebuig a les recent aprovades lleis laborals i també per reivindicar la situació social i econòmica que viu el país. A falta de dades oficials, l'organització ha xifrat la participació en un miler de persones i ha parlat d'“èxit” de convocatòria.

La concentració, que ha transcorregut en tot moment sense cap incident, ha aplegat una multiplicitat de col·lectius i sensibilitats diverses que han mostrat el malestar social que hi ha en un sector de la població amb temes tan diversos com la precarietat laboral i la falta de representació sindical, per unes lleis laborals justes, les baixes pensions, els elevats preus del lloguer, pel cost de la vida, un salari mínim digne, la reivindicació dels residents a votar i el dret a l'avortament, entre d'altres.

“Això ha de ser una taca d'oli i s'ha d'estendre la mobilització, ja n'hi ha prou que ens trepitgin d'aquesta manera i que ens vulguin fer creure que un pis val 500 euros i que amb 1.100 euros es viu de conya en aquest país”, ha cridat el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach. El secretari sindical ha criticat que el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, digui que no té “una vareta màgica” per canviar la situació i ha apuntat que la gent “sí que la té i és sortir al carrer i que les pròximes eleccions DA no sigui el més votat”. I és que de les consignes que més s'han cridat durant la concentració han estat “fora DA”, “els carrers seran sempre nostres”, “no tenim por”, “Andorra és de tots”, “nosaltres parim nosaltres decidim” i “Martí i Espot dimissió”.

Bona mostra de la pluralitat de reivindicacions, i també de la unió entre treballadors públics i privats, és que no s'ha llegit un manifest conjunt, sinó que els diversos portaveus sindicals, membres de Podem Andorra i d'Stop Violències han agafat el micròfon per transmetre les seves queixes. “Molta gent està començant a pensar que hi pot haver una altra Andorra”, ha vaticinat el portaveu de Podem Andorra, Joan Seguí.

El secretari general del SEP, David Garcia, ha carregat contra el full de ruta de l'executiu i li ha tirat en cara la voluntat “d'aixafar a la classe treballadora” al cedir davant de les “grans empresaris i les grans fortunes del país”. En el manifest, Garcia ha reivindicat que les empreses només volen ampliar la seva riquesa “a costa d'una mà d'obra 'low cost' que no té cap eina real per poder dialogar amb els patrons de forma justa i igualitària”. El Govern “ha regulat, blindat o segellat la pitjor retallada en drets laborals i socials convertint el país en un polvorí de precarietat de vida”, ha sentenciat. Entre altres parlaments també han apuntat directament als coprínceps com a còmplices, ja que “si no estan al servei dels ciutadans no ens serveixen”.

Més mobilitzacions

Lluny de donar les reivindicacions per acabades, els convocants s'han emplaçat al proper 17 de gener per mobilitzar-se, encara per decidir si es promou o no una nova vaga, contra l'aprovació de la reforma de la llei de la Funció Pública. “La concentració d'aquest dilluns indica que la gent està cansada de veure que els drets laborals i sindicals no paren de retallar-se”, ha expressat Garcia.

stats