Societat 02/05/2018

Més productors agrícoles i tallers a la tercera edició del Mercat de la Vall

L'esdeveniment arrenca aquest proper 5 de maig i es repetirà cada primer dissabte de mes fins a l'octubre, amb la participació d'una vintena de parades

Ana
3 min
La presidenta de l'Associació de comerciants del Centre Històric d'Andorra la Vella, Anna Riberaygua; el director d'Agricultura, Landry Riba, i la consellera de Promoció Turística i Comercial del comú d'Andorra la Vella, Mònica Codina, amb la porta del Mercat de la Vall oberta. / L. M. (ANA)

Andorra la VellaAquest proper dissabte, 5 de maig, arrencarà la tercera edició del Mercat de la Vall d'Andorra la Vella, que s'allargarà fins a l'octubre. Per tercer any consecutiu, cada primer dissabte de mes, d'11 del matí a 7 de la tarda, el Centre Històric de la capital s'omplirà de parades amb productes d'artesania creativa i agroalimentaris. Aquesta iniciativa conjunta del comú amb l'Associació de comerciants del Centre Històric i els Productors Agrícoles i Artesans d'Andorra comptarà, en el primer mercat del maig, amb un total de divuit parades, tot i que la idea és arribar a 25. "Volem créixer no només en número de participants, sinó també en qualitat", ha dit la consellera de Promoció Turística i Comercial, Mònica Codina, durant la roda de premsa de presentació d'aquest dimecres.

La novetat principal d'enguany és que, a banda dels productors autòctons, també n'hi haurà d'altres indrets propers, que oferiran productes originaris de la zona. Això permetrà que s'estableixin contactes entre els productors d'Andorra i els de fora, que poden portar a un intercanvi de coneixements entre uns i altres o, fins i tot, a projectes compartits. El director d'Agricultura del Govern, Landry Riba, ha manifestat que és una satisfacció poder seguir vinculats al Mercat de la Vall. Riba ha comentat que les dues primeres edicions han servit perquè els productors hagin pogut apreciar què poden aconseguir participant al mercat i, donada la intenció del comú per integrar-los encara més a l'esdeveniment i fer més forta la seva presència, molts ja s'han anat inscrivint per a les diferents dates en què hi haurà mercat. Ara, el representant del Govern espera que es produeixi un efecte crida, i que aquells productors que encara no han participat al mercat s'animin a fer-ho. A dia d'avui, la marca Productors Agrícoles i Artesans d'Andorra compta amb 21 microempreses dedicades a la producció alimentària. Landry Riba ha apuntat que des d'Agricultura es vol que aquest mercat sigui "un dels millors aparadors" pels productors andorrans, perquè el públic nacional descobreixi les produccions locals i perquè els visitants descobreixin el potencial que té Andorra en aquest aspecte, que encara és molt desconegut.

Una altra de les activitats que incorpora el Mercat de la Vall d'aquest 2018 són un conjunt de tallers gratuïts a càrrec d'entitats cíviques, que es realitzaran de 16.30 a 18.30 hores. Aquesta proposta, segons la presidenta de l'Associació de Comerciants del Centre Històric d'Andorra la Vella, Anna Riberaygua, farà que la gent que visiti el mercat s'hi estigui durant una bona estona. Riberaygua s'ha mostrat contenta que la iniciativa, sorgida d'un grup de comerciants, s'hagi consolidat, i ha recordat que aquesta activitat forma part del pla estratègic del Centre Històric, ja que permet potenciar la visita de gent del país, alhora que permet crear una cita temporal permanent dins l'imaginari col·lectiu, de manera que ja saben que cada primer dissabte de mes es celebra el mercat. De cara als turistes, la presidenta dels comerciants del Centre Històric de la capital ha apuntat que el mercat servirà perquè visitin la zona, amb "uns valors culturals i identitaris importants". Sobre la possibilitat d'accedir a productes de proximitat, Anna Riberaygua ha destacat que és una bona oportunitat, ja que en pocs llocs d'Andorra es poden trobar; i que el fet que vinguin productors de fora del país donarà encara més amplitud.

La tercera edició del Mercat de la Vall comptarà amb una zona fixa de parades de productes de la terra i artesania i, cada mes, a partir del juny, hi haurà una zona que anirà canviant de temàtica, dedicada als brocanters, als treballadors de la costura, entre d'altres. El primer mercat serà aquest dissabte, 5 de maig, i es repetirà el 2 de juny, el 7 de juliol, el 4 d'agost, l'1 de setembre i el 6 d'octubre.

Any dolent, comercialment parlant

Tot i ser provisional, perquè és encara recent, la presidenta de l'Associació de comerciants del Centre Històric ha avançat que aquest pont de l'1 de maig ha estat "una miqueta justet" a nivell comercial, ja que s'esperaven més vendes de les que hi ha hagut. Anna Riberaygua no creu que les obres de Meritxell hagin influït en què hi hagi hagut menys visitants pel pont, perquè són molt recents, i ha dit que, en tot cas, l'afecte es notarà més endavant, quan corri la veu. Com ja han anunciat altres associacions de comerciants, Riberaygua ha assegurat que està essent un any dolent, comercialment parlant, i ho atribueixen al fet que els hàbits comercials estan canviant: els visitants ja no venen a Andorra amb l'objectiu de comprar, sinó que venen per altres motius, de manera que comprar s'ha convertit en complementari.

Sobre els efectes del Pla Estratègic del Centre Històric de la capital, la presidenta dels comerciants ha insistit que encara no se'n poden veure els efectes, perquè ha entrat en funcionament fa poc. La consellera de Promoció Turística i Comercial del comú d'Andorra la Vella, Mònica Codina, ha avançat, per la seva banda, que la comissió gestora, formada per representants de l'associació, del comú, del Govern i de la Cambra de Comerç es reunirà aquest mateix mes de maig.

stats