Mor mossèn Blai Fortuny als 90 anys

Va ser rector d'Escaldes-Engordany entre els anys setanta i el 1990, i arxipreste de les Valls del 1990 al 1999

El mossèn d'Andorra la Vella Blai Fortuny ha mort aquesta matinada de divendres als 90 anys. Mossèn Blai Fortuny va ser rector d'Escaldes-Engordany des de principis dels anys setanta, i l'any 1990 va passar a ser rector d'Andorra la Vella i arxipreste de les Valls d'Andorra fins a la seva jubilació, l'any 1999. Va ser rellevat en el càrrec per mossèn Joan Pujol i, posteriorment, per mossèn Ramon Sàrries, l'actual arxipreste.

El mossèn, molt conegut i estimat al país, ha traspassat just a un mes de complir els 91 anys. El dol es rebrà a la primera planta de la rectoria de la capital de les 16 a les 18 hores i també aquest dissabte de 10 a 14 hores. La missa funeral, oficiada per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, tindrà lloc a l'església de Sant Esteve aquest dissabte a les 16 hores.

Mossèn Blai Fortuny va néixer a Tremp el 3 de febrer del 1927 i, tal com destaca l'arxipreste de les Valls, mossèn Ramon Sàrries, era un home culturalment molt cultivat, molt inquiet per la lectura, l'escriptura i la música, i molt interessat pels moviments que passaven a l'Església.

Sàrries també assenyala que a Andorra va viure dos períodes molt diferenciats: d'una banda sent mossèn d'Escaldes-Engordany, una època "molt dinàmica i activa", ja que va coincidir amb molts canvis tant a l'Església com al país, sobretot per la creació de la parròquia d'Escaldes-Engordany. Posteriorment, l'època a Andorra la Vella va ser més tranquil·la, ja que tot estava "més estable i configurat". L'arxipreste també destaca que mossèn Blai Fortuny va exercir sempre els càrrecs de responsabilitat amb "molta cura i dedicació".

Mossèn Blai Fortuny va ser ordenat capellà el 1950 i va començar el seu sacerdoci en diferents pobles de la Cerdanya i, posterioment, de l'Alt Urgell. El 1959 va ser nomenat rector d'Ivars d'Urgell i consiliari diocesà de les branques adultes d'Acció catòlica. El 1969 va arribar a Andorra com a encarregat de la zona d'Escaldes-Engordany (encara pertanyent a Andorra), i el 1978, amb la creació de la parròquia, va passar a ser-ne el primer rector. El 1990 va ser nomenat rector d'Andorra la Vella i arxipreste de les Valls d'Andorra, un càrrec que va mantenir fins a la seva jubilació, el 1999.

Etiquetes